Nadloga

V boj proti nadležnim pomladim alergijam

ud
11. 3. 2017, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kihanje, smrkanje, otekle oči in močno srbenje so največja nadloga, če imate alergijo na cvetni prah. Kaj storiti, da letos simptomi ne bodo tako močni?

Profimedia
Stanje pogosto spremlja seneni nahod.

Profimedia
Dež alergikom prinese olajšanje, saj iz ozračja spere cvetni prah.

Spomladanske alergije povzročajo nahod, razdraženost in zaprtost nosu ter občutljivost oči, ki se pri tem solzijo in otekajo. Poleg tega so pogoste težave z grlom, siljenje na kašelj in blaga bolečina.

Naredite sami obkladek iz smetlike. Dve čajni žlici smetlike prelijte z 2,5 dcl vrele vode in počakajte nekaj minut. V hladen čaj namočite gazo in položite na zaprte oči. 

Kako ugotovimo alergijo?

Mnogokrat so simptomi alergije zelo podobni navadnemu prehladu. Da ugotovite, za kaj gre, imate dve možnosti. Prva možnost je, da počakate nekaj dni in potrpite. Če imate prehlad, bodo simptomi kmalu izzveneli, če pa je težava dolgotrajnejša, le odidite k zdravniku, ki vas bo napotil naprej k alergologu. Ta bo napravil teste, s katerimi bodo odkrili, ali ste alergični in kaj točno povzroča alergijo. Pomembno je izpostaviti, da se poleg teh simptomov, ki so podobni prehladu, lahko pojavijo glavobol, prebavne motnje, oteženo dihanje in razdražljivost.

Ukrepajte 

Kako močna je alergija, je odvisno od vremena. Največ težav povzroča vetrovno ali jasno vreme, saj je takrat koncentracija cvetnega prahu izjemno visoka. Priporočljivo se je gibati v notranjih prostorih in čim manj na prostem. Okna stanovanja naj bodo zaprta. Če živite na podeželju, prostor prezračite po sedmi uri zvečer, če pa v mestu, zračite zjutraj med šesto in osmo uro. Takrat je namreč koncentracija cvetnega prahu v zraku najnižja. Izogibajte se alergenom, kolikor je le mogoče. Preden greste spat, si pelode sperite z las, obleko pa pustite zunaj spalnice. Spiranje nosu s fiziološko raztopino je nujno. To storite vsaj enkrat na dan. Lahko pa si sluznico nosu zaščitite s posebnimi pršili, ki tam ustvarijo zaščitni film. Če je alergija res huda, je najbolje, da se odpravite na počitnice v kraje, kjer tista rastlina, na katero ste alergični, ne raste.

Profimedia
Če imate simptome alergije, obiščite zdravnika, ki vas bo napotil k alergologu.