Omega-3 maščobne kisline

Prašni delci lahko prek pljuč prodrejo tudi v moda

S.R.
6. 3. 2017, 10.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Z uživanjem maščobnih kislin omega-3 se lahko uspešno spopademo z onesnaženostjo, kaže nova raziskava, ki hkrati razkriva, da lahko delci v onesnaženem zraku skozi pljuča prodrejo tudi v druge organe.

Profimedia
Zaskrbljujoče je, da so delci, ki so jih uporabljali Kang in ekipa, od nanodelcev kar 200-krat večji (fotografija je simbolična).

Glede na novo raziskavo, izvedeno na miših, lahko maščobne kisline omega-3, ki se nahajajo v lanenih semenih, konoplji in ribjih oljih, preprečujejo vnetja in oksidativni stres v človekovem telesu, ki so posledica onesnaženosti zraka.

Svetovna zdravstvena organizacija poroča o zaskrbljujočih ravneh onesnaženosti zraka po svetu. 

S prekomerno onesnaženostjo se srečujejo skoraj vsa mesta v revnejših državah in več kot polovica mest v bogatejših državah. Znano je, da slaba kakovost zraka prispeva k razvoju pljučnih bolezni ter bolezni srca in ožilja, znanstveniki pa zdaj odkrivajo, kako vpliva na demenco, duševna obolenja, slabše kognitivne sposobnosti, diabetes, bolezni ledvic in prezgodnje smrti.

Dr. Jing Kang iz splošne bolnišnice v Massachusettsu je z ekipo izvedel obsežno raziskavo na miših. Tako so te majhne glodavce izpostavili fluorescenčnim delcem, ki so bili po velikosti podobni nevarnim trdnim delcem PM2.5, nato pa so spremljali, kako ti delci potujejo po telesu.

»Fluorescenčnih delcev nismo opazili samo v pljučih, temveč tudi v drugih organih, vključno z možgani, jetri, ledvicami, vranici in modih,« poročajo raziskovalci, ki dodajajo, da ta raziskava dokazuje, da lahko delci prek pljuč prodrejo do drugih organov in potencialno sprožijo sistemska obolenja. Pretekle raziskave so sicer že pokazale, da lahko prek pljuč v notranje organe prodrejo nanodelci, tako so že septembra lani odkrili prisotnost strupenih nanodelcev v človeških možganih. Zaskrbljujoče je, da so delci, ki so jih uporabljali Kang in ekipa, od nanodelcev kar 200-krat večji.

Omega-3

Raziskava je pokazala tudi, da se je s težavami, ki so posledica trdnih delcev v ozračju, mogoče uspešno spopasti z maščobnimi kislinami Omega-3, pri čemer lahko škodo, ki jo povzročijo ti prašni delci, oblažijo celo za 30–50 odstotkov.

Kang pravi, da bi bili rezultati najverjetneje enaki tudi pri ljudeh, saj vemo, da so Omega-3 maščobe koristne pri zdravljenju drugih vnetnih bolezni. »Zagotovo bi predlagal uživanje Omega-3 tudi v boju proti zdravstvenim težavam, ki so povezane z onesnaženostjo. Dobro je znano, da imajo številne druge zdravstvene koristi, hkrati je pomembno, da jih ne gre šteti kot zdravilo, temveč kot zelo koristno hranilno snov,« dodaja.