Radioterapija

Bolnikom bo prihranjena pot do Ljubljane

T.L./STA
5. 11. 2016, 11.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na mariborski onkologiji naj bi začeli zdravljenja z obsevanji.

STA
Oddelek za onkologijo UKC Maribor.

Na oddelku za onkologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki so ga odprli decembra lani, naj bi prihodnji teden začeli zdravljenja z obsevanjem. To pomeni, da bo nekaterim bolnikom prihranjena pot na radioterapijo v Ljubljano.

"Po zagotovilu onkologinje radioterapevtke Nataše Hrovatič datum 7. november 2016 še vedno velja kot tisti, ki označuje začetek zdravljenja z obsevanjem na oddelku za onkologijo," so povedali v UKC Maribor. Ta datum je vodstvo bolnišnice pred dnevi omenjalo tudi članom sveta zavoda UKC Maribor.

Zdravljenje s pomočjo linearnih pospeševalnikov, ki so ju z donacijo Švice nabavili že lani, se lahko začne po pridobitvi dovoljenja Uprave RS za varstvo pred sevanjem.

Ministrstvo: Postopek še ni zaključen

Kot so ta teden povedali na ministrstvu za zdravje, postopek izdaje dovoljenja za izvajanje sevalne dejavnosti ter dovoljenj za uporabo linearnih pospeševalnikov še ni zaključen, saj UKC Maribor še ni predložil vse potrebne dokumentacije.

"Uprava RS za varstvo pred sevanji je pregledala vso do sedaj prejeto dokumentacijo, na njeni podlagi smo tudi že pripravili osnutke potrebnih dovoljenj. Pričakujemo, da bomo dovoljenja izdali takoj, ko prejmemo manjkajočo dokumentacijo, povezano s preverjanjem in zagotavljanjem kakovosti obsevalnih naprav (linearnih pospeševalnikov), ki je ključnega pomena za varnost pacientov," so navedli na ministrstvu.

Sprva sprejeli manjše število bolnikov

Takoj, ko bodo dobili dovoljenje, bodo začeli sprejemati na obsevanje prve bolnike, a sprva le tri ali pet, saj bodo zaradi nujnega usposabljanja kadrov uvajali dejavnost postopoma. "Najprej bomo začeli obsevati bolnike na področju paliativnih obsevanj, to so najtežji bolniki, nato pa bomo postopno uvajali dejavnosti, za katere smo se dogovorili, to so področja raka dojk, pljuč in prebavil," je pred časom pojasnila strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko.

Novozgrajeni oddelek za onkologijo so v UKC Maribor odprli decembra lani. Z januarjem je začela delovati enota za internistično onkologijo, kjer izvajajo sistemsko onkološko zdravljenje. To so prej izvajali na drugih oddelkih UKC Maribor, predvsem na oddelku za ginekologijo.

Tej enoti se zdaj priključuje enota za radioterapijo, ki je v UKC Maribor prej niso imeli in so jo zato morali vzpostaviti povsem na novo. Tudi zaradi tega se bo zdravljenje z obsevanjem začelo kasneje, kot so sprva napovedovali. Najprej se je nekoliko zavleklo sklepanje pogodbe o sodelovanju z Onkološkim inštitutom v Ljubljani, brez pomoči katerega oddelek ne more zaživeti, nato pa je bilo treba urediti še zaključne tehnične in administrativne postopke.

Težava so tudi kadri. Trenutno imajo v enoti za radiologijo le eno specialistko radioterapije, pet je specializantov. Polno bo lahko enota začela delovati šele, ko bodo slednji zaključili specializacijo, kar se pričakuje konec leta 2019. Takrat računajo, da bodo na mariborski onkologiji zdravili z obsevanjem okoli 800 bolnikov letno. Ti se morajo zdaj voziti na obsevanja v Ljubljano.