Brez kofeina

Pijte kavne nadomestke za lažje prebujanje

zf
5. 11. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kava v zmernih količinah je zdravju nenevarna, čezmerno uživanje pa lahko povzroči hormonske motnje in številne druge resne zdravstvene težave.

Profimedia
Kava lahko ob čezmernem uživanju škoduje zdravju.

Strokovnjaki so glede kave sicer že leta razdeljeni na dva pola: nekateri trdijo, da je uživanje te aromatične tekočine zdravju koristno, drugi zaskrbljeni opozarjajo na posledice, ki jih lahko pusti čezmerno uživanje kofeinskega napitka. Resnica je najbrž nekje na sredi. Ob zmernem uživanju vam kava najbrž ne bo resno škodovala. Težava je v tem, da lahko od kave hitro postanemo odvisni, posledično pa je zaužijemo več, kot je priporočeno. Če ste zdravi, naj bi bila normalna mera kave na dan ena do dve skodelici. Nikakor naj je na dan ne bi popili več kot pet skodelic.

Uživajte lanena semena

Lanena semena in laneno olje za zajtrk so odlično nadomestilo za skodelico kave. Dodajte jih jogurtu, sojinemu ali navadnemu mleku ali zamrznjenemu sadju. Lanena semena so bogata z maščobami, ki imajo pozitiven vpliv na možgane. Lanena semena tudi pospešujejo prebavo, delovala naj bi celo proti raku.

profimedia
Jutranje prebujanje začnite raje z zdravim zajtrkom.

Zjutraj telovadite

Nič nas zjutraj ne spravi pokonci tako dobro kot primerna količina gibanja. To ima, poleg tega, da nas prebudi, še številne druge pozitivne učinke. Med drugim jutranje gibanje sprošča hormone, ki pospešujejo krepitev mišic. Če telovadimo zjutraj, poleg tega pospešimo presnovo že navsezgodaj, učinek na telo pa traja ves dan.

Spite na hladnem

Če boste poskrbeli, da bo prostor, v katerem spite, hladen, boste zjutraj lažje vstali. Strokovnjaki za zdravo spanje priporočajo temperaturo okoli 18,5 stopinje Celzija. Za zdravje naj bi bilo na splošno bolje, če spite v hladnem prostoru, za toploto raje poskrbite s primerno debelo odejo. Preden ležete k počitku, pa spalnico dobro prezračite.

Jejte zmerno

Utrujenosti po kosilu se boste izognili z manjšimi porcijami in zdravo hrano. Če se morate po kosilu vrniti v službo, se izogibajte ogljikovim hidratom.

Pijte vodo

Čez delovni dan se boste utrujenosti najlažje izognili s pitjem dovolj velikih količin vode. Občutki utrujenosti so namreč pogosto posledica dehidracije.

Počivajte

Že 15–20 minut dremeža je dovolj, da premostite utrujenost zaradi premalo spanja. V kratkem času se bo telo spet napolnilo z energijo.