Telesna aktivnost

Čutite bolečine v predelu križa?

ud
6. 11. 2016, 15.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sedenje, ležanje ali celo pretirana športna dejavnost so lahko vzrok bolečin v križu. Te so po navadi povezane s preutrujenimi ali oslabelimi mišicami.

Profimedia
Vzroki bolečin so po navadi predolgo sedenje, pogosto sklanjanje in napačno dvigovanje težkih predmetov.

Če so mišice preobremenjene, se napnejo ali pa so v krču. Tako se pojavijo bolečine. To se lahko zgodi denimo, če sedite predolgo ali se pogosto sklanjate oziroma napačno dvigujete težke predmete. V teh primerih je navadno naša drža napačna. Tako so mišice preobremenjene in v najslabšem primeru se v njih pojavijo čisto majhne razpoke. Vse to pa vodi v vnetje, ki lahko spet povzroči napetost mišic.

Razgibavanje

Verjetno ste že slišali, da če mišice niso ogrete, lahko pride do poškodb. Pa še kako res je! Mišice je treba dodobra raztegniti in ogreti. In to ne velja le ob športni dejavnosti. Razgibajte se tudi med odmori v službi ali pred dvigovanjem težkih stvari ter drugimi dnevnimi dejavnostmi.

Profimedia
Telesno držo je čez dan priporočljivo spreminjati, kar pomeni, da ne smemo dolgo vztrajati v istem položaju.

Preizkus

Premikanje telesa 
Naši možgani po živcih pošljejo signal primerni mišici. Ko ta signal prejme, se skrči. Zaradi pritrditve na kost to krčenje povzroči premik. 

Če ne veste, kako vaše mišice delujejo, preizkusite naslednjo vajo, ki smo jo izbrskali za vas. Zelo preprosta je pa še zelo hitro boste ugotovili, kako delujejo mišice. Sedite na stol tako, da bo hrbet vzravnan, in imejte stopala na tleh trdno skupaj. Ramena naj bodo mehka, roke naj sproščeno ležijo na stegnih. Poskusite položiti brado na prsi. Glavo nagnite toliko naprej, da bo nastal dvojni podbradek. To bi morali storiti brez težav ali napora. Nato nagnite glavo nazaj, vznak, tako da gledate navpično navzgor. Če ste ob tem gibanju začutili bolečino, je vzrok neravnovesje v vratnih mišicah. Sicer pa vam ta vaja ne bi smela povzročati nobenih bolečin in težav pri izvajanju.