Dehidracija

Na zdravje tudi v mrzlih jesenskih mesecih!

ud
6. 11. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Mrzel zrak, veter, dež, pa tudi dehidracija. Da, prav ste prebrali. Vse to prinašajo hladni meseci. Zato naj za vse letne čase velja: pijte čim več vode.

Profimedia
Raven vode v telesu ne sme pasti niti za dva odstotka!

Vlaga

Omislite si vlažilnik zraka. Vlažilnik sprošča v zrak vodo, nevtralizira suh zrak v prostorih in tako prispeva k precej večjemu vsrkavanju vode v telo.

Kadar temperature padejo in zapiha mrzel veter, se zrak izsuši in naša telesa dobijo iz okolja manj vlage kot v toplih mesecih, poleg tega pa ne čutimo tolikšne žeje kot poleti, ko imamo stalno suho grlo. Čeprav nam prihajajoči meseci ne bodo ponujali vroče sončne energije, nam prinašajo toploto v obliki zakurjenih peči in radiatorjev. Tudi znojimo se ne toliko kot poleti, vendar vseeno izgubljamo vodo ob dihanju in v obliki sopare.

Sestava

Naše telo je večinoma sestavljeno iz vode in ne glede na letni čas zahteva, da izgubljeno vodo nadomeščamo. Žeja je prvi znak dehidracije, in kadar jo začutimo, so naše telesne funkcije že ogrožene. Od drugih znakov pomanjkanja tekočine v telesu pa naj omenimo razpokano in suho kožo, suh kašelj, krvavitev iz nosu, blagi glavobol in akne. In če se vsako zimo pritožujete nad omenjenimi nevšečnostmi, vsekakor spadate med tiste, ki morajo več piti.

Izberite takšno vodo z okusom, ki ima nizko energijsko vrednost ter ne vsebuje umetnih sladil in nikakršnega kristalnega sladkorja, temveč je slajena s fruktozo. 

Malo vode, več bolezni

Učinek dehidracije je v hladnih mesecih še hujši kot poleti, saj smo takrat bolj izpostavljeni kapi in imamo več možnosti, da zbolimo za prehladom ali gripo. Kadar ne pijemo dovolj vode, tudi težje ohranjamo idealno telesno težo, saj dobra hidracija pomeni lažje nadzorovanje apetita. V tem primeru telo nima moči, da bi spreminjalo maščobo v energijo, poleg tega večkrat zamenjamo žejo z lakoto. Pa so odvečni kilogrami tu!

Koristi pitja

Telo potrebuje vodo za osnovne funkcije, vključno z dihanjem, znojenjem in uriniranjem. Voda uravnava telesno temperaturo, predstavlja mazivo za sklepe, nepogrešljiva je pri prebavi, vlaži nam oči … Če raven vode v telesu pade samo za dva odstotka, je to že lahko velik problem. Vrtoglavica, mišični krči, utrujenost, slaba zbranost … vse to je neposredno povezano z zmanjšanjem ravni vode v organizmu.