Zdravje

Pozor! Čezmerni vnos hranil je lahko škodljiv

Urška Dretnik
6. 11. 2016, 11.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Evropi in tudi v Sloveniji se zadnje čase povečujeta poraba in dostopnost prehranskih dopolnil. Spreminjajo se tudi distribucijski kanali, vključno z večjo vlogo interneta.

profimedia
Podatkovna zbirka vsebuje ter dopolnjuje informacije o toksičnem delovanju zdravil, drog, kemikalij, fitofarmacevtskih sredstev, strupenih rastlin, gob in živali.

Prehranska dopolnila in podobni izdelki so pogosto tudi vir tveganj za zdravje, čeprav jih večina uporabnikov jemlje kot varne oziroma neškodljive. Navsezadnje se premalokrat zavedamo, da lahko slovenskim proizvajalcem prehranskih dopolnil, ki jih je resnično malo (takih, ki imajo tudi proizvodnjo na slovenskih tleh), res zaupamo.

profimedia
Dopolnila vsebujejo tudi aminokisline, maščobne kisline, vlaknine, rastline in rastlinske izvlečke.


DOPOLNILA

Prehranska dopolnila so zgoščeni (koncentrirani) viri hranil ali drugih snovi, ki imajo hranilni ali fiziološki učinek, namenjena pa so dopolnjevanju običajne prehrane. Tržijo se v obliki tablet, kapsul, praškov, tekočin in drugih oblik, tako da se jih lahko uživa v odmerjenih majhnih količinskih enotah. V Sloveniji morajo biti prehranska dopolnila označena skladno s pravilnikom o prehranskih dopolnilih. Preverjanje sestave, označevanja in predstavljanja prehranskih dopolnil se izvaja z inšpekcijskimi pregledi pri proizvajalcih, uvoznikih in distributerjih. Skladnost in varnost izdelkov preverjajo tudi z analizami vzorcev.

profimedia
Oblikovana so tako, da se jih uživa v točno odmerjenih količinah.


NEŽELENI UČINKI

Ker pa ima lahko neko živilo ali snov v živilu kljub nadzoru pri posamezniku neželene učinke, so tovrstne povezave in projekti še dodatni ventil. Čezmeren vnos hranil v daljšem časovnem obdobju je namreč lahko škodljiv in vodi v neželene učinke ter je povezan prav s prehranskim vnosom prek prehranskih dopolnil ali obogatenih živil oziroma z njihovo kombinacijo. Za dvig ozaveščenosti in večjo informiranost uporabnikov, nosilcev živilske dejavnosti ter pristojnih ustanov v Sloveniji in Evropski uniji smo se ob koncu leta 2014 pridružili evropski povezavi, imenovani Nutrivigilanca. Povezava je namenjena prepoznavi novih tveganj, predvsem glede uživanja prehranskih dopolnil, obogatenih živil in novih živil.

profimedia
Z njimi si lahko okrepite oslabljen imunski sistem.