Preventiva

Kuhinja je lahko glavni vir okužb in bolezni

Monika Kubelj
5. 11. 2016, 15.03
Posodobljeno: 9. 4. 2023, 09.05
Deli članek:

Danes pogosto slišimo: domače je vedno najboljše. V zadnjih letih je kuhanje postalo priljubljeno tudi zaradi številnih kuharskih oddaj ter poudarjanja svežine in kakovosti pripravljene hrane.

Profimedia
Sploh delovne površine in lonce čistite sproti. Ne pustite, da se hrana zasuši.

Živila ob prihodu domov čim prej odložimo v hladilnik ali shrambo. Pazljivi smo sploh pri občutljivih živilih: svežem mesu, mleku, jajcih …

A večkrat pozabimo, da lahko tudi priprava jedi v domači kuhinji predstavlja zdravstveno tveganje in možnost okužb. Upoštevati je treba nekaj osnovnih higienskih načel; in če imate družino z otroki, jih morate o tem primerno ozavestiti. Zelo pomembno je, da je hrana, ki jo ponudimo ali pojemo sami, tudi varna, ne le okusna. Zato je treba zagotoviti primerno nabavo in shranjevanje živil ter pazljivo rokovati s surovimi živili in pripravljeno hrano. Zelo pomembno je dosledno zagotavljanje čistoče rok in osebne higiene oseb, ki sodelujejo pri pripravi hrane. Predvsem pa je pomembno, da domov prinesemo neoporečno živilo.

Sprotno in temeljito čiščenje

Živila je treba shranjevati ločeno, glede na temperaturne pogoje, ki jih zahtevajo posamezne vrste živil, in glede na vrsto tehnološke obdelave (ločeno kuhana in surova živila).

Pred pripravo hrane v kuhinji je treba zagotoviti, da so vse delovne površine, s katerimi bodo živila prišla v stik, čiste. Pri pripravi hrane in kuhanju moramo uporabljati le čisto posodo, pribor in pripomočke. Delo si organiziramo tako, da tudi med pripravo hrane opravimo sprotno čiščenje. Pri čiščenju in pomivanju posode je treba biti čim bolj dosleden, saj ostanki hrane ustvarjajo dobre pogoje za razmnoževanje klic ter privabljajo mrčes in druge živali (hišne ljubljenčke, miši in drugo).

Detajli so pomembni

Pomembno je preprečevanje navzkrižnega onesnaženja. Surova živila, na primer meso, perutnina, jajca, ribe, pa tudi neočiščena zelenjava, sadje in drugo, lahko okužijo ali onesnažijo druga živila. Zato si je treba po rokovanju z njimi temeljito umiti roke in čim prej očistiti vse površine, s katerimi so prišla v stik, odpadke pa takoj odvreči v smeti. Pri delu v kuhinji tudi dosledno pazimo na preprečevanje prenosa klic prek površin, pripomočkov, pribora, kuhinjskih krp.