Zdravo prehranjevanje

11 navad, ki bodo pospešile vašo presnovo

M.K.
14. 10. 2016, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Če hočete izboljšati svoje zdrave ali izgubiti odvečno telesno težo, morate najprej posvetiti več pozornosti vaši presnovi.

Profimedia

Zelo namreč vpliva na to, kako se vaše celice oskrbujejo z energijo in hranljivimi snovmi. Motnje v presnovi običajno povzročijo povečanje prekomerne telesne teže. Da bi (p)ostali zdravi in v odllični telesni formi, smo vam pripravili kratek seznam dobrih navad, ki bodo pospešile vašo presnovo.

Naredite si urnik svojih obrokov

Naše telo je pametno. Pričakuje, da ga bomo nahranili ob določenem času, zato do takrat porabi večino svoje energije, saj ve, da bo kmalu prejelo dodatno energijo. Toda, če je vaš urnik hranjenja nereden, bo vaše telo začelo shranjevati energijo, namesto da bi jo potrošilo, saj ni prepričano o skorajšnji dobavi sveže. Prehranjevanje na vsakih 2-3 ure bo vašemu telesu pomagalo porabiti vso svojo energijo.

Arhiv Svet24
V vročih dneh je treba popiti več vode, in to še preden začutimo žejo.

Pijte več tekočin 

Zadosten vnos tekočin pomaga k dobri presnovi. Kadar vašemu telesu primanjkuje vode, pokurite manj kalorij. Tudi vaša jetra se trudijo z obnovo vodnih zalog v telesu in se ne posvečajo dovolj izgorevanju maščob. Zato morate več piti! Če niste navajeni popiti večjih količin vode, pijte čaj. Zeleni čaj je zelo primeren za zadovoljitev vaših vsakodnevnih potreb po vodi.

Mleko je vaš prijatelj

Mleko vsebuje veliko hranilnih snovi, ki so ključnega pomena za izogrevanje maščobe in izgradnjo mišic. Na primer, kalcij, ki ga vsebuje mleko, igra pomembno vlogo pri presnovi. Večja ko je količina kalcija v maščobnih celicah, več maščob bo izgorelo.

arhiv njena.si

Bodite telesno aktivni

Vsakršna telesna aktivnost, bodisi tek, hoja, ples ali telovadne vaje, prispevajo k hitrejši presnovi. Vaje za povečevanje moči so najboljše, saj pripomorejo k hitrejši rasti mišičnega tkiva. Naše mišice potrebujejo energijo tudi kadar počivajo. Zato je najboljši način za pospešitev presnovi redna vadba za moč mišic.

Vstajajte zgodaj

Tudi sončna svetloba vlipva na vašo presnovo. Jutranje sonce pomaga vašemu telesu uravnavati tiste biološke procese, ki s odvisni od menjave dneva in noči, in so bistvenega pomena za vašo prabo energije.

Profimedia
Jeste veliko ogljikovih hidratov?

Ne odrekajte se ogljikovim hidratom

Ne obremenjujte se z dietami, ki vodijo k popolni izključitvi ogljikovih hidratov. Da bi lahko ustrezno sintetizirali serotonin, potrebujete zadostno raven ogljikovih hidratov. Pomanjkanje ima lahko negativne učinke na delovanje možganov, vašemu telesu pa povzorča stres. Res je, da boste tako zmanjšali telesno težo, vendar na račun izgube tekočine, ne pa tudi maščobe (ta proces smo v čanku že pojasnili).

Profimedia

Brez prigrizkov

Če ste ljubitelj čipsa, sendvičev in sladkarij, se morate zavedati, da pogosti prigrizki upočasnjujejo vašo presnovo. Energija, ki jo prejmemo iz hrane, običajno vzdrži od 3 do 4 ure. Zatem vaše telo začne ustvarjati zadostno energijo iz lastne maščobe. Neprenehni prigrizki vašemu telesu preprečujejo, da bi pokurilo lastno maščobo, in tako pridobivate telesno težo.

Profimedia
Sol

Uporabljajte jodirano sol

Morska sol, ki jo propagirajo trenutno trendi, ni ustrezno nadomestilo za dobro staro jodirano sol. Pomanjkanje joda prizadene vašo ščitnico, kar bo imelo negativni učinek na vašo presnovo.

Profimedia

Jejte organsko

Neorganski prehranski izdelki, ki so pripravljeni z različnimi dodatki, živali, ki so  hranjene z antibiotiki in hormoni za pospeševanje rasti, rastline in zelenjava, ki rastejo s pomočjo sintetičnih mineralnih gnojil in pesticidov ... Vse to ne zveni prav nič okusno in vabljivo, mar ne? Vendar je tako narejena večina stvari, ki jih pojemo. Začnite se prehranjevati pametno!

Profimedia

Ohranjajte visoko raven železa

Pomanjkanje železa privede do zmanjšanja kisika v mišicah, kar običajno načenja vaše zdravje. Če vam primanjkuje železa, jejte več mesa, rib in jabolk.

Profimedia
WEF neenakosti med spoloma sistematično meri od leta 2006.

Ustavite stres

Večina težav s presnovo je zelo povezana z našo nesposobnostjo spopadanja s stresom. Ko smo pod stresom, ščitnica upočasnjuje našo presnovo, kar privede do povečanja telesne teže.

Skrbite za svoje zdravje!