Nasvet

9 razlogov, zakaj moramo biti kdaj sami

M.K.
12. 10. 2016, 14.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V življenju prebijemo toliko časa s svojo družino in prijatelji, da lahko občasno tudi pozabimo nase. Vendar je zelo pomembno, da smo nekaj časa tudi sami.

Profimedia

"Prideš domov, si skuhaš kavo, sedeš v naslonjač, in vse naokrog je tišina. Vsakdo se odloči sam, ali mu to pomeni osamljenost ali svobodo." Timur Ganiev

1. Samota nam pomaga zbistriti misli. Preobremenjni smo z informacijami, ki jih vsak dan sprejemamo iz medijev, od prijateljev, sodelavcev in družine. Niti opazimo ne, kako ta informacijski tok začenja slabo vplivati na naše življenje. Zato je zelo pomembno, da o vsem, kar se je zgodilo in se dogaja, premislimo v tišini in tako, da nas drugi pri tem ne motijo.

2. Ustvarjalnost zahteva tudi umirjenost in tišino. Ko smo sami in ne razmišljamo o ničemer določenem, naša domišljija dobi krila, svobodo, ki je potrebna za to, da se razmahne. To nam omogoči, da se domislimo krasnih idej, do katerih bi sicer težko prišli.

3. Samota nam pomaga okrepiti zaupanje. Ravnati se po svojem občutku in pretehtati morebitne prednosti in pomanjkljivosti svojih odločitev na lastnih izkušnjah je pogostokrat pomembneje od opiranja na mnenja drugih ljudi. Edini način, da to dosežemo, je, da se ogradimo od drugih ljudi in prisluhnemo lastnim mislim.

4. Postanemo bolj neodvisni. Ko smo sami, imamo več časa za sanjarjenje in postavljanje novih ciljev, ki so utemeljeni na naših sanjah. To nam pomaga, da dosegamo osebno rast in napredek, neodvisno od drugih.

5. To, da smo sami, nam pomaga zbistriti pogled na svet okoli nas. Ograditev od čustvovanj in skrbi, ki jih v nas sproža zunanji svet, nam bo pomagalo sprejeti pravilne odločitve in pogledati na probleme v novi luči.

6. En sam večer, ki ga prebijete sami, vam bo pomagal odpraviti stres in strahove. To, da ste sami, lahko naredi čudeže, v tem smislu, da vam pomaga urediti misli po dolgem in napornem dnevu.

7. Najboljši način, da si postavite prioritete, je kratka pavza v neprekinjeni komunikaciji z drugimi. Najboljši način, da ugotovite, kaj vam je zares pomembno, je, da nekaj časa preživite sami s seboj. Brez odzvanjanja prioritet drugih v naših ušesih, lahko spoznamo, kaj so naše resnične strasti.

8. To, da smo sami, je najboljši način za povečanje naše produktivnosti. Ko smo sami in nam je omogočeno, da zbistrimo svoje misli, cilje in prioritete, se pojavi tudi vznemirjenje. Prav vznemirjenje je tista motivacija, ki nas žene v konkretno delovanje, usmerjeno k doseganju lastnih ciljev in prioritet. Daje zagon našemu delovanju in nas napaja z energijo, da opravljamo naloge, ki uresničujejo naše velike načrte.

9. Samota krepi naše odnose. Verjemite ali ne, a ljudje, ki so vam najbližje, ne potrebujejo vaše neprekinjene pozornosti. Ko si vzamemo čas za to, da si prisluhnemo in poskušamo razume sami sebe, pridobimo tudi sposobnost za to, da razumemo, upoštevamo in cenimo druge.