Zdravje

Največji krivec debelosti je sladkor

zf
11. 10. 2016, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sladkor zasvoji organizem podobno kot droge.

arhiv svet24
Sladkor je včasih veljal za zdravilo ali posladek ob posebnih priložnostih. V ZDA povprečno zaužijejo 22 žličk sladkorja na dan.

Če si priznate ali ne, sladkor zasvoji organizem, saj prepreči telesu, da zaustavi signale, ki jih pošilja možganom, da je telo sito. To se zgodi v dveh stopnjah: sladkor povzroči presnovno motnjo, ki prepreči hormonu leptinu, da bi vašim možganom sporočil, da ste siti. Ker možgani pravočasno ne zaustavijo potrebe po hrani, jeste še več. Sladkor v vašem telesu tudi aktivira »sistem nagrajevanja«, zato ga telo hoče še več, v smislu, da si to zaslužite, podobno kot pri drogi. Zato brez skrbi in čim hitreje črtajte sladkor z jedilnika.

Od vseh živil, ki jih posamezne diete odsvetujejo, najprej črtajte sladkor, saj to ne more prinesti telesu nobene škode. Sladkor namreč ni nujen za zagotavljanje niti ene same življenjske funkcije v telesu, a če se mu vendarle nikakor ne morete odpovedati, potem vsaj zmanjšajte vnos in upočasnite njegovo absorpcijo ter tako zmanjšajte tveganje za pretvorbo sladkorja v maščobo. Uslugo boste na tak način naredili tudi trebušni slinavki, ki bo lažje uravnala količino sladkorja v vaši krvi.