Obvarujmo otroke

Sladkor je problem!

zf
11. 10. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pogosto se ne zavedamo, da številna živila, ki jih zaužijemo, že vsebujejo sladkor, za otroke pa je to lahko še posebej nevarno. Problematične so predvsem sladkane pijače, čokoladno mleko in jogurti.

Profimedia
Sladkor pri otrocih raje zamenjajte s sezonskim sadjem ali oreščki.

Nič ne bo narobe, če boste svojemu otroku vsak dan privoščili kaj sladkega, vendar bo v njegovo dobro, da mu boste tudi omejili uživanje sladkarij na še sprejemljivo količino sladkorja dnevno.

Beli sladkor je strup

Profimedia
Sladkarije raje zamenjajte za sadje z domačega vrta.

Beli oziroma rafinirani sladkor na naše telo deluje kot droga. Ne samo da nas zasvoji, ampak močno škodi tudi našemu organizmu, saj s postopkom rafiniranja iz njega odstranijo vse nezaželene, posledično pa tudi hranljive snovi. Obdelan sladkor vsebuje kar 99,9 odstotka saharoze, ta pa je zdravju precej škodljiva, saj nas oskrbi s praznimi kalorijami. Po zaužitju se namreč počutimo hitro siti, vendar kmalu ponovno posežemo po njem. Prav tako sladkor telo zakisa, zaradi česar je naš organizem še bolj dovzeten za bolezni, vpliva pa tudi na počutje – povzroča pomanjkanje energije in volje, dokazano pa tudi tesnobo in depresijo. Predvsem pa redi. Pri otrocih povzroča še karies in težave s kožo, velikokrat je tudi krivec za razdražljivost in hiperaktivnost.

Sladkor v pijačah

Znano dejstvo:

Obdelan sladkor vsebuje kar 99,9 odstotka saharoze, ta pa je zdravju precej škodljiva, saj nas oskrbi s praznimi kalorijami. Po zaužitju se namreč počutimo hitro siti, vendar kmalu ponovno posežemo po njem.

Lahko bi rekli, da se največ (sploh skritega) sladkorja popije. Sadni sirupi, negazirane in gazirane brezalkoholne pijače vsebujejo velik delež dodanega sladkorja, kar pomeni, da so vir praznih kalorij. Nič kaj boljše niso njihove »lahke« različice, ki sicer vsebujejo res manj kalorij, vendar kljub vsemu vsebujejo umetna sladila, med katerimi sta najpogostejša aspartam in ciklamat, ki sta zdravju škodljiva in celo rakotvorna. Največ boste k otrokovemu zdravju pripomogli, če ga boste navadili na navadno vodo iz pipe, prav tako mineralno vodo, sadne in zelenjavne sokove, ki jih pripravite sami, brez dodanega sladkorja, ter nesladkane sadne in zeliščne čaje.

Dovoljena količina sladkorja

Mladostniki v Sloveniji v povprečju zaužijejo do 60 odstotkov več sladkorja od priporočenega dnevnega vnosa. Ta naj bi namreč znašal zgolj 10 odstotkov dnevno zaužitih kalorij oziroma približno 100 kalorij na dan. K tej količini je prištet predelan sladkor in sladkor, ki ga vsebujeta tudi sadje in med. To pomeni, da dnevnemu vnosu sladkorja zadosti že eno rebro čokolade, ena lizika, dva piškota ali trije decilitri sadnega soka, sadne pijače ali čokoladnega mleka.

Zamenjajte sladkarije

Sladkarije pri otrocih raje zamenjajte za sezonsko sadje s svojega vrta. Dobro bo tudi suho sadje, ki ste ga posušili sami, za naravno sladilo pa uporabite med. Poleti ne pozabite na sadne kupe z domačega vrta, jeseni pa na orehe, lešnike, jabolka in druge priboljške, ki jih ponuja narava. Dobra izbira so tudi vse bolj aktualne presne tortice, ki jih prav tako lahko naredite sami, in žitne ploščice. Če si otrok zaželi čokolade, pa mu ponudite črno, ta vsebuje manj sladkorja, bogata je z antioksidanti in ugodno deluje tudi na prebavo, vendar v zmernih količinah.