Vzroki

Glavobol, tegoba poletnih dni

mo
27. 8. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V več kot polovici primerov so vzrok za migrene in najhujše oblike glavobola spremenljive vremenske razmere, izmenična obdobja vročine in hladnejših dni ali pa nagel prehod iz klimatiziranega prostora na razbeljeno ulico.

Dreamstime
Pomembno je, da uživanje maščob omejimo na 30 gramov dnevno, za kar pogosto zadostuje že črtanje delikatesnih mesnih izdelkov in mastnih sirov.

A napade utrujajočega kljuvanja v glavi lahko preprečimo z malce potrpežljivosti pri iskanju osvežitve.

Najpogostejši sprožitelji glavobola

Kaj pravzaprav je glavobol?

Glavobol je bolečina, ki jo zaznavamo na področju glave, in spada med najpogostejše zdravstvene težave. Ko ni vzročno povezan z drugimi boleznimi, gre za primarni glavobol (migrena in tenzijski glavobol). Lahko pa gre za bolezenski proces, ki povzroča glavobol; najpogosteje je to okužba, redkeje znotrajlobanjska krvavitev ali tumor, kar imenujemo sekundarni glavobol.

Med najbolj znanimi sprožilci glavobola so čustveni stres, premalo ali preveč spanja, ostri vonji, še posebej iz parfumov, preskakovanje obrokov ter mesečno perilo. Vročina in spremembe zračnega tlaka pa so, kakor navajajo nevrologi, pred vsemi navedenimi, le da jih premalo poznamo.

Podobno lahko napad migrene povzroči močna sončna svetloba, dehidracija ali pa uživanje preveč kofeina, alkoholnih pijač, še posebej rdečega vina, mrzlih pijač, hrane, na katero smo alergični, pa tega niti ne vemo, sirov in denimo umetnega sladila, aspartama. Občutljive na sladilo lahko začne boleti glava že po nekaj žvečilnih gumijih. Da bi ugotovili, kaj prav pri nas sproži glavobol, začnimo pisati dnevnik in poskušajmo biti dva ali tri mesece sami svoj zdravnik, tako da pridno odpravljamo sprožilce.

Odpovejmo se ledenim pijačam

Dehidracija zmanjša pretok krvi, to pa povzroča krčenje žil in zmanjša dovod kisika možganskim celicam. A če bomo v vročem vremenu pili ledene osvežilne pijače, bo glavobol lahko še hujši, kajti migreno pri nekaterih sproži tudi draženje ustnega neba z mrzlo pijačo, pa tudi s sladoledom. Priporočamo obilo vode in razredčenih sadnih sokov sobne temperature,ob prvih znakih dehidracije pa nekaj požirkov športne pijače, da nadoknadimo izgubljene elektrolite.

Redno jejmo zajtrk in omejimo uživanje maščob

Četudi je zunaj vroče in smo na dopustu, ne preskakujmo zajtrka. Hranljiv zajtrk počasi sprošča krvni sladkor in oskrbuje tudi možganske živčne celice vse do kosila.Pomembno je še, da omejimo uživanje maščob na 30 gramov dnevno, za kar pogosto zadostuje že črtanje delikatesnih mesnih izdelkov in mastnih sirov.

Pozorno s klimatskimi napravami

Razlika med zunanjim in notranjim zrakom ne bi smela biti več kot pet stopinj Celzija, še pomembneje pa je, da hladilne naprave redno vzdržujemo in čistimo, kar velja tudi za prezračevalec zraka v avtu. Sicer bomo vdihovali onesnažen zrak in trpeli zaradi kljuvajočega sinusnega glavobola, ali še huje, zaradi kakšne virusne bolezni.

Investirajmo v dobra sončna očala

Sončna svetloba draži oči ter obrazne in vratne mišice in je med najpogostejšimi povzročitelji migrene. Kadar se odbija, denimo od vode ali mestnega betona, je nekajkrat močnejša, zaradi česa si povrhu kvarimo vid. Kupimo očala, ki ščitijo pred UV-žarki in so polarizirana. Polarizacijska stekla uničijo odboje svetlobe in s tem krepko izboljšajo sliko ter zmanjšajo utrujenost oči. Posebno pozornost namenimo barvi stekla, ki ne sme biti pretemno, saj naprezanje oči, da bi lahko razločno videli, ravno tako povzroča glavobol.

Dreamstime
Posebno pozornost namenimo barvi stekla očal, ki ne sme biti pretemno, saj naprezanje oči ravno tako povzroča glavobol.

Glavobol zaradi pretiranega potenja

Ugotovili so, da poletne glavobole povzroči primanjkovanje magnezija, pomembnega elektrolita, ki ga izgubljamo tudi s potenjem. Privoščimo si obilo mlečnih izdelkov, oreščkov in banan, ki so naravni vir magnezija, ali pa se posvetujmo o jemanju dodatkov tega pomembnega minerala.

Glavobol po naporu

Zdravniki priporočajo preprosto vadbo

Nežno razgibavajte vrat, tako da ga nagnete najprej, za 10 sekund v levo in potem še v desno stran.

Nekatere pa začne boleti glava že po nekaj minutah telesne vadbe, čeprav popijejo veliko vode in so v dobri telesni pripravljenosti. Včasih se glavobol pojavi »po naporu«, lahko tudi po seksu, kašljanju ali celo po napenjanju ob veliki potrebi. Glavobol je še pogostejši ob vročem ali vlažnem vremenu ali na visoki nadmorski višini, v gorah. Glavobol se pojavi, ker se morajo zaradi povečane aktivnosti žilice v glavi naglo razširiti. Preprečimo ga lahko z daljšim ogrevanjem, torej hojo pred tekom ali poskoki in razteznimi vajami pred partijo tenisa. Mnogim športnikom pomagajo dodatki magnezija.

Kako ukrepati, če boli glava?

Glavobol zaradi vročinske utrujenosti bomo hitro premagali s počitkom v hladnem prostoru in s srkanjem ohlajenega čaja melise ali ingverjevega čaja, ki pomirjata.

Poskusimo s petimi minutami globokega dihanja. Ulezimo se na hrbet, en vzglavnik si položimo pod glavo, drugega pa pod kolena, tako da so noge rahlo pokrčene. Desno roko položimo na zgornji del prsnega koša, levo pa pod prsni koš, tam kjer se konča rebrni lok. Počasi vdihnemo skozi nos, tako da se trebuh dvigne proti levi roki. Pri izdihu skozi ustnice stisnimo trebušne mišice in pustimo, da se počasi »ugreznejo«. Desna roka bi morala pri tem ostati na mestu.

Zdravila zoper migreno so najbolj učinkovita, če jih vzamemo prvih 30 minut napada. Nevrologi opozarjajo, da jih ne bi smeli vzeti več kot desetkrat mesečno, sicer tvegamo kronično bolezen.

Počivajmo v ohlajeni in zatemnjeni sobi, če nam tako prija, s hladnim obkladkom na čelu in tilniku. Naučimo se sprostiti, morda z jogo, vizualizacijo ali avtogenim treningom.