Zdravje

Dr. Lu Li svetuje: Konec odvisnosti z akupunkturo

Dr. Lu Li
27. 8. 2016, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je zelo učinkovita pri zdravljenju raznih odvisnosti, s katerimi se spopadamo v vsakdanjem življenju.

svet24
S stimulacijo posebnih točk na telesu se stimulira živčevje, ki je povezano z možgani, posledično se uravnovesijo kemijske reakcije v možganih, kar pa vpliva na lažje odvajanje od substanc.

Po kitajski medicini pride do odvisnosti zaradi neravnovesja energije oziroma čija v telesu. Ko odpravimo energijske blokade in se sprostimo, najdemo voljo in moč, da zaživimo bolj zdravo življenje.

Pri odvisnosti konstantno hrepenimo po določeni substanci, ki nam zapolni praznino, ublaži občutke osamljenosti, panike ter zaduši globoka čustva, s katerimi se ne znamo soočiti. Vendar olajšanje po zaužitju substance traja le kratek čas.

Tradicionalna kitajska medicina pomaga pri zdravljenju različnih odvisnosti – od kajenja, drog, kofeina, hrane … 

Zaradi raznih dolgotrajnih odvisnosti se po kitajski medicini oslabi sistem jeter, ledvic in pljuč. Te organe je treba krepiti in vrniti v ravnovesje. S stimulacijo posebnih točk na telesu se stimulira živčevje, ki je povezano z možgani, posledično se uravnovesijo kemijske reakcije v možganih, kar pa vpliva na lažje odvajanje od substanc.

Akupunktura je odlična podporna terapija med fizičnim odvajanjem, saj blaži bolečine in sproži proizvajanje hormonov endorfinov, ki povzročajo boljše počutje v telesu, človeku pa dajejo voljo in samozavest. Tako akupunktura pacientu olajša mučen prehod v zdravo stanje telesa.

TKM pomaga pri zdravljenju različnih odvisnosti – od kajenja, drog, kofeina, hrane … Za zdravljenje odvisnosti zdravniki velikokrat posežejo po aurikuloterapiji. To je terapija, ki stimulira točke na ušesih. Pri tej metodi se uporabljajo magnetki ali zrnca, ki se za nekaj dni prilepijo na izbrane točke. Posameznik si lahko tekom dneva sam stimulira točke s pritiskanjem na magnetke ali zrnca. Pri odvisnostih se največkrat uporablja pet izbranih točk: ušesni shen men, točka simpatičnega živčevja, točke ledvic, jeter in pljuč. Stimulacija točk na ušesih še posebej blagodejno vpliva na telo, ker ima močan pomirjevalni učinek. Odpravi tudi težka čustva jeze in žalosti, tako da človek lažje dobi občutek ravnovesja in se lahko sooči sam s sabo.

Glavne točke za zdravljenje odvisnosti na telesu so HT7 ali shen men, PC6 ali nei guan, EX2 ali yin tang – točka med obrvmi in LI11. Za odvajanje od kajenja se lahko masira meridijan pljuč, ki teče po notranji strani roke od palca navzgor. Za odvajanje od hrane lahko akupunkturist uporablja tudi točke na trebuhu.

profimedia
Že v preteklosti so kitajski zdravniki odkrili, da je pri zdravljenju alkoholizma učinkovito zelišče ge gen ali radix puerariae, ki je ovijalka in raste po vsej Kitajski.

Pri nas ima kar nekaj ljudi težave z alkoholizmom, ki oslabi centralni živčni sistem, vpliva na možgane in razpoloženje. Že v preteklosti so kitajski zdravniki odkrili, da je pri zdravljenju alkoholizma učinkovito zelišče ge gen ali radix puerariae. Ge gen je ovijalka, ki raste po vsej Kitajski. Zdravniki TKM jo uporabljamo predvsem proti glavobolom, gripi in prehladom ter za uravnavanje krvnega tlaka. Že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja so raziskave pokazale, da ge gen nima stranskih učinkov, s svojim delovanjem pa ublaži potrebo po alkoholu.

Po akupresuri ali akupunkturi morate piti veliko vode, da telesu pomagate odpraviti toksine. Če imate resne težave z odvisnostjo, se posvetujte s svojim zdravnikom, najpomembneje pa je, da imate med procesom zdravljenja profesionalno podporo osebe, na katero se lahko vedno obrnete.

Želim vam vse dobro!