VSE IN NIČ

Uspešni M program je njeno delo

S.N.Č.
21. 8. 2016, 19.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V svojem »prejšnjem življenju« je bila psihoterapevtka Mojca Stonič polno zaposlena mati samohranilka, zelo uspešna v dotedanjem poklicu, v odlični fizični kondiciji, več kot 20 let plesalka in pozneje strastna navdušenka nad borilnimi veščinami, komunikativna, zaželena v družbi …

Svet24
Pri nas je še vedno prepričanje, da na psihoterapijo hodijo nori ljudje. Pa ni res!

A vseeno v Mojčinem na videz imenitnem življenju ni bilo vse, kot bi moralo biti. Vse je delovalo le navzven, v sebi pa je bila neprestani boj strahu, dokler nekega dne ni več zmogla najosnovnejših opravil, izgorela, v depresiji ... Doživljala je napade panike, migrene, vrtoglavice ...

Prve izkušnje za vaše sedanje psihoterapevtsko delo ste torej pridobili kar na lastni koži?

Ja. Dokazovanje, da sem nekaj vredna, me je pripeljalo do roba psihične in fizične izčrpanosti ter se razvilo v bolezen. Za moje težave noben zdravnik ni našel vzroka, pa sem obiskala vse možne specialiste. Prejšnje življenje imenujem obdobje pred mojo osebnostno spremembo, ki sem jo zmogla s psihoterapijo. Za seboj imam več let zelo intenzivnega psihoterapevtskega dela na sebi.
Takrat sem iskanje in razumevanje, kaj se dogaja z menoj, nadaljevala na štiriletnem študiju psihoterapije (po metodi transakcijske analize, na inštitutu IPTA) in ga tudi zaključila. Šele po zaključku študija sem se odločila, da želim pomagati tudi drugim, saj iz lastnih izkušenj vem, kaj se dogaja v človeku in od kod izvirajo njegove težave.

Kmalu mi je postalo jasno, da je treba za boljše rezultate posamezniku pomagati celostno. Zato sem leta 2011 vpisala še študij Core Energetics v Švici. Ta pristop razume delovanje psihe in fizičnega telesa povsem povezano.

Vendar zdaj ne opravljate več samo najbolj razširjene, pogovorne psihoterapije …

Zdaj vključujem tudi telo. Pogovorom dodajam telesno terapijo, energetske vaje, pravilno oziroma terapevtsko dihanje, tako se sproščajo blokade in maske, ki jih nosimo v naši psihofizični obrambi. Blokade in maske so vedno potlačene, tu so neizražena čustva, ki so se neločljivo odrazila tudi v našem telesu. Domujejo v mišicah, notranjih organih, skratka, v vseh celicah in sistemih našega telesa. Več blokad in mask imamo, dalj časa ko jim dovolimo, da delujejo, prej se bo pojavila bolezen in bolj resna bo.
Iz izkušenj in neprestanega nabiranja znanja, raziskovanja, kako delujejo psiha, telo, duša, sem razvila popolnoma svoj pristop – M program, ki omogoča odlične rezultate, tudi ko je bolezen že prisotna na fizičnem telesu.

svet24

Mojca Stonič, psihoterapevtka

Obstaja nešteto terapij, ki jih izvajajo razni terapevti, ki res lahko tudi pomagajo, vendar oni ne morejo izvajati psihoterapije! Psihoterapijo lahko izvaja le psihoterapevt. Slika Mojca pravi, da mora psihoterapevtski proces obvezno podpirati prevzemanje odgovornosti za lastno življenje. Več o njej in njenem delu pa na www.ravnovesje.si.

Ker me zanima vse, kar lahko pomaga človeku do boljšega psihofizičnega počutja in zdravja, znanje nenehno nadgrajujem in smiselno dopolnjujem. Med drugim raziskujem zdravljenje z orgonsko energijo, ki ga je izvajal psihiater in psihoanalitik Wilhelm Reich, učila sem se bioterapije pri Zdenku Domančiču, študiram naturopatijo, kitajsko medicino ter energetsko zdravljenje po Nikoli Tesli.

Se vam zdi, da ima v Sloveniji psihoterapija slabšalni predznak?

Pri nas je še vedno prepričanje, da na psihoterapijo hodijo nori ljudje. Pa ni res! Na psihoterapijo hodijo ljudje, ki želijo rešiti svoje težave, ker želijo boljše in kakovostnejše življenje. Naj omenim samo podatek, da je večina mojih klientov visoko in akademsko izobraženih. Med njimi je veliko vrhunskih športnikov, tudi z olimpijskimi medaljami, zdravnikov, kirurgov, menedžerjev in lastnikov podjetij, psihologov, visokošolskih profesorjev, farmacevtov, bankirjev in drugih. Imam pa zmeraj več ljudi iz tujine, ki so slišali za moj M program. Nihče od njih ni hospitaliziran, normalno živijo, a bi vseeno radi naredili pomembne izboljšave. In jih.

Kdo bi po vašem mnenju potreboval psihoterapevtsko pomoč?

Vsi, ki s svojim življenjem, partnerstvom, odnosom z otroki, sodelavci, sorodniki, službo ... niso zadovoljni in jim to predstavlja problem. So anksiozni, depresivni, nimajo volje do življenja, se dlje časa vrtijo v začaranem krogu in ponavljajo iste napake.
K meni pridejo tudi ljudje, ki že imajo resne zdravstvene težave in diagnoze, ki jih povzroča stres, psihosomatika, to so na primer hudi glavoboli, migrene, črevesne težave, vrtoglavice, alergije, bolečine okoli srca, bolečine v sklepih, križu, vratu …

Nekateri menijo, da ko se enkrat »priklopiš« na psihoterapevta, si nanj priklenjen doživljenjsko, sicer se izgubiš ...

Če je kdo omenil, da potrebuje psihoterapevta vse življenje, je jasno, da ni razrešil svojih težav in travm! Dober psihoterapevt klientu vedno pomaga, da postane avtonomen in odgovoren za svoje življenje, ga ni več strah in ob zaključku dogovorjenega procesa ne potrebuje več psihoterapevta! Moji klienti nedvomno in brez izjeme zmorejo nadaljevati življenje brez mene, saj sem jim pomagala do samostojnosti na številnih področjih.

Koliko časa se hodi na terapije, v kakšnih intervalih?

Na PT se hodi tedensko, kar je zelo pomembno zaradi učinkovitosti terapevtskega procesa. To je v tej stroki pogoj, ker večji časovni razmiki med srečanji ne zagotavljajo rezultatov. Dolžina celotnega procesa je odvisna od težave, ki jo ima klient.

Pri meni je možna individualna ali skupinska obravnava. Pri vseh pa uporabljam vsa znanja psihoterapije, core energetics, telesno terapijo, energetsko terapijo in tako dalje. Skratka: kombiniram navedene pristope, ki tako zagotavljajo odlične in krajše procese, kot če bi recimo izvajala samo pogovorno psihoterapijo.

Ste psihoterapevti klientom na voljo 24 ur na dan?

Za druge psihoterapevte ne vem, ker ima vsak pravico, da dela, kot želi. Seveda v okviru našega etičnega kodeksa. Ta terapevtom ne nalaga dosegljivosti 24 na dan. Sem pa jaz za svoje kliente dosegljiva vedno, kadar me potrebujejo.

Je obiskovanja psihoterapevtov vse več?

V zadnjih desetih letih je očitno povečanje povpraševanja po psihoterapiji. Tudi zato, ker se povečuje število ljudi, ki želijo spremembe. Kot slišim – ker delam tudi za veliko podjetji, kjer izvajam coaching za lastnike podjetij in njihove vodilne kadre, marsikje ob iskanju novih sodelavcev povprašujejo po ljudeh, ki delajo na sebi. S takšnimi ljudmi je v organizacijah nedvomno lažje sodelovati.

Lahko ponazorim. Razumljivo je, da ima prvi človek v organizaciji odločilen vpliv na njeno uspešnost. Tudi temu človeku, kot vsem preostalim, se v življenju lahko kaj zatakne. Če take pomembne zadeve ne razreši, se to zelo pozna v delovanju in rezultatih celotne organizacije.

Katerih težav imajo ljudje največ?

Največ je težav s tesnobo, napadi panike, depresijo, tu so splošno nezadovoljstvo, slaba samopodoba, izgorelost in zdravstvene težave, ki so posledica psihosomatike, kot sem že omenila.

So kakšne psihoterapije v kakšnem obdobju bolj modne oziroma priljubljene?

Katera psihoterapija je boljša ali bolj modna, nima smisla razpravljati. Dejstvo je, da je dobra le tista, ki deluje, ima dober in trajen rezultat. Če ima dober rezultat, je dober tudi psihoterapevt. To je edino merilo, ki bi ga morali upoštevati!

Nam zaupate nekaj svojih terapevtskih uspehov, na katere ste osebno najbolj ponosni?

Povedala sem primere, kakšne težave je mogoče razrešiti. Če bi vprašali moje dosedanje kliente, bi vam povedali, da so želeno dosegli. Jaz sem ponosna na vse tovrstne uspehe! Ponosna sem na to, da sem pomagala že res velikemu številu klientov, ki so že izgubili upanje, da bo kdaj bolje, zdaj pa uživajo življenje, so našli svoj notranji mir, živijo brez bolezni, strahu, žalosti in jeze. So srečni in zdravi!