Zdravje

Dr. Lu Li svetuje: Kako pomagati pri bolečih zobeh

Dr. Lu Li
13. 8. 2016, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ste vedeli, da so zobje povezani z delovanjem ledvic? Ob težavah z zobmi je torej pomembno tudi, da okrepimo ledvice. Naša bralka Mirjam je tokrat pisala kitajski zdravnici, ker njen zobozdravnik ni ugotovil nobene konkretne težave, čeprav ima zobobol.

dreamstime
Avgusta je maline še mogoče nabrati v naravi, zato si jih le privoščite.

A ob upoštevanju naslednjih nasvetov, ki bodo zobe okrepili, je velika možnost, da resnih zapletov sploh ne bo ter kmalu ne bo več bolečin, ki jo pestijo ta trenutek.

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 39 let. Zadnje čase me bolijo zobje, predvsem kotniki in osmice. Ne gre za vnetje, bila sem pri svojem zobozdravniku, ki pravi, da ni nič narobe in da so zobje le občutljivi. Začeli so tudi rahlo črneti in začenja me skrbeti, da je morda le nekaj narobe, vendar se težava za zdaj še ne kaže v kakšni večji meri. Občasno me je začel boleti tudi križ, kar pred porodom ni bila nikoli moja težava.

Mi lahko prosim pojasnite, kaj se dogaja v mojem telesu ter kako si lahko pomagam sama ali z vašo pomočjo.

Hvala za odgovor in vse nasvete, ki jih redno in z veseljem prebiram v vaši rubriki.

Mirjam

Ga. Mirjam, lepo pozdravljeni.

Kot vam je ob pregledu povedal že vaš zobozdravnik, za zdaj ne gre za večje težave, a seveda je nadvse neprijetno, ko bolijo zobje. Vsekakor je pametno ukrepati že zdaj, saj na daljši rok brez ukrepanja stanje samo po sebi ne bo boljše, prej slabše.

Po TKM so zobje povezani z delovanjem ledvic. Pravimo, da ledvice nadzorujejo kosti, zobje pa so podaljški kosti. Res pa je tudi, da v TKM poleg splošne opredelitve vsak zob posebej obravnavamo skupaj z določenim notranjim organom in njegovimi fiziološkimi funkcijami. Osmice so povezane z delovanjem srca in tankega črevesa, kotniki z delovanjem vranice in želodca.

Pri vas menim, da gre bolj za upadlost ledvične esence, jinga, ki je s seboj prinesla povečanje umetno nastalega ognja, kar povzroča tako črnenje zob kot bolečine. Umeten ogenj zaradi izčrpanega organa ni prijeten, saj povzroča težave, kjerkoli je šibkost telesa oziroma predela. Nekateri imajo tako glavobole, vi zobobol, spet drugi akne in nečisto kožo, tretji občutijo izsušenost in nemir.

dreamstime
Oreščki so pri težavah z zobmi zelo priporočljivi, a jih je prav zaradi bolečih zob seveda treba zmleti.

V vašem primeru je torej treba najprej umiriti nastali ogenj ter začeti krepiti ledvice in esenco. Priporočam, da vsak dan popijete skodelico čaja iz kitajskih belih krizantem, ki pomirjajo ogenj, ter dodate deset gramov jagod goji za krepitev ledvic, jeter in krvi. Prav tako vsak dan pojejte kakšno malino, te namreč krepijo ledvice in kri, ter pest oreščkov vseh vrst. Oreščke si lahko zaradi težav z zobmi zmeljete. Nekajkrat na teden si naredite domačo kostno juho, govejo ali z drugo vrsto mesa, saj so juhe iz kosti še posebej priporočljive, kadar nastopijo težave z zobmi ali gre za upad ledvične esence.

dreamstime
Domačo kostno ali mesno juho si skuhajte nekajkrat na teden.

Sama nosečnost in porod sta lahko za žensko velik stres, če pred tem ne skrbi dovolj dobro za ravnovesje notranjih organov ter še posebej če po porodu nima dovolj časa za kakovosten počitek.

Za pomiritev umetnega ognja je dobrodošla znana zeliščna formula eight form (zhi bai di huang). Masirajte si akupunkturne točke na obrazu, še posebej pri ličnicah, za ušesi in ter točko ST6. S tapkanjem lahko spodbudite prekrvitev glave in vratu, kar bo imelo daljnoročne rezultate. Vnesite v rutino masiranje glave in lasišča ter obraznih akupunkturnih točk. Za glavo lahko uporabljate posebno kladivce s pritrjenimi iglicami, za obraz svoje dlani, ki jih s svojo energijo najprej prijetno segrejete in se nato »umijete«, kot da bi uporabili vodo.

Tudi težave s križem se pojavijo takrat, ko upade ledvična esenca. Sama nosečnost in porod sta lahko za žensko velik stres, če pred tem ne skrbi dovolj dobro za ravnovesje notranjih organov ter še posebej če po porodu nima dovolj časa za kakovosten počitek.
Menim, da bi vam lahko pomagala z nekaj terapijami ter dodatnimi nasveti za samopomoč, ki so preproste metode, dosežene z malce truda. Oglasite se na posvet in pregled v naši ordinaciji Dao TKM.

Želim vam vse dobro!