Zdravje

Dr. Lu Li svetuje: Zdravilni kitajski datlji - da zao

Dr. Lu Li
6. 8. 2016, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Se želite posladkati s kitajskimi datlji? Ne samo, da so dobrega okusa, so tudi zelo zdravilni in krepijo kri. Kitajski datlji se v kitajščini imenujejo da zao, v latinščini Fructus jujubae, v slovenščini pa žižole. Zaradi njihovih zdravilnih lastnosti jih v kitajščini imenujemo kar veliki datlji, zato se jih uporablja kot živilo in kot zdravilo, ki je po naravi toplo.

profimedia
Kitajski datlji imajo veliko pozitivnih lastnosti in so tako priporočljivi za različne težave. Med drugim so raziskave pokazale, da zdravijo rakaste celice in preprečujejo nastanek žolčnih kamnov.

Zaradi sladkastega okusa odpirajo meridijan vranice in krepijo njene funkcije, saj se vranica povezuje s sladkim okusom. Seveda to nikakor ne pomeni, da sladkarije ali beli sladkor krepijo vranico, ampak gre za naravne rastline in živila, ki imajo sladek okus, kot je na primer buča hokaido.

Datlji povečujejo apetit, zdravijo vrtoglavico, drisko in so odlično živilo pri podhranjenosti. Ker tonificirajo vranico in jo lepo povezujejo z njenim parnim organom želodcem, imamo ob uživanju datljev boljšo prebavo in več energije či, ki jo iz hrane proizvede vranica. Preprečujejo tudi nastanek razjed na želodcu.

profimedia
Datlji krepijo srce in pomirjajo duha oziroma šen, zato se z njimi lahko zdravi nemir, depresijo, histerijo in nespečnost – na Kitajskem so priljubljeni tudi v juhi.

Mnogo dobrih lastnosti

Datlji imajo veliko dobrih lastnosti. Pomagajo povečati mišično maso, zato jih veliko jedo ljudje, ki bi radi pridobili težo. Preprečujejo razne jetrne bolezni, in ker sproščajo jetra, rahlo pomirjajo celotni organizem ter blagodejno delujejo na oči. Raziskave so pokazale, da zdravijo rakaste celice in preprečujejo nastanek žolčnih kamnov. Pomagajo pri hitrejšem zdravljenju ran, astmi in kratki sapi. Zdravijo različne kožne bolezni, kot so kožne razjede, suho in srbečo kožo, gubice, vijolične podplutbe kože – purpuro. Kitajske datlje uporabljajo tudi v raznih mazilih za kožo, lahko pa so tudi del mazila za po sončenju.

Datlji krepijo srce ter pomirjajo duha oziroma šen, zato se z njimi lahko zdravi nemir, depresijo, histerijo in nespečnost. Pomagajo pri aritmiji in krepijo srčno kri, zato se jih priporoča ljudem, ki imajo težave s slabokrvnostjo. Velikokrat so tudi del kitajskih zeliščnih formul, ki so namenjene krepitvi krvi. Pospešujejo cirkulacijo krvi in znižujejo krvni tlak. Če imamo srce in vranico oslabljeno, lahko pride do napadov smeha in joka. Najboljše zdravilo za to so prav datlji, ker krepijo oba organa hkrati.

So tudi povezovalec

Profimedia
Žižola raste kot grmičasto drevo, doseže pa lahko do deset metrov višine.

Te datlje večinoma pridelujejo v osrednji Kitajski. Rastejo na grmičastih drevesih, ki so poznani že več kot 4000 let. V starih časih so bili datlji na Kitajskem del petih svetih sadnih dreves skupaj z marelico in japonsko marelico, slivo ter breskvijo. Datlje obirajo jeseni, ko dozorijo, in jih sušijo na soncu. Od naših datljev se razlikujejo po okusu, so tudi bolj rdečkaste barve in vsebujejo več zdravilnih snovi. Predvsem so polni vitamina C in B, kalcija, fosforja in železa.

Kitajski datlji so odlični povezovalec ostalih zelišč in pomagajo, da so ostala zelišča močnejša pri svojem delovanju, zato se jih uporablja v mnogo zeliščnih formulah in tinkturah. Lahko jih uživamo cele, v obliki zeliščnih tablet ali pa jih zakuhamo v čaj in razne juhe. Datlji okrepijo našo energijo in kri, vendar z njimi ne smemo pretiravati, saj lahko povzročijo napetosti vtrebuhu, povečajo sluz in povzročijo prebitek vročine.

Pri nas obstaja tudi rek o datljih: Trije datlji na dan preženejo starost stran! Obilo veselja vam želim, Lu Li!