Superživila

Malce pozabljena domača superhrana

sr
5. 8. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Skupna lastnost superhrane je visoka koncentracija zdravju koristnih hranil, predvsem vitaminov, različnih mineralov, esencialnih maščobnih kislin, aminokislin ter antioksidantov. Včasih lahko vanjo konkretno ugriznemo, drugič jo uživamo kot začimbo ali dodatek …

Arhiv
Skupna lastnost superhrane je visoka koncentracija zdravju koristnih hranil.

Mnoge zdrave in zdravilne snovi najdemo v hrani ali pripravkih, ki so jih poznale že naše babice, zdaj pa jih odkrivamo na novo. Izbrali smo nekaj najbolj znanih in priljubljenih domačih superživil, ki vam jih z največjim veseljem predstavljamo.

dreamstime
Superživilo proso se imenitno vklaplja v vse vrste obrokov.

Proso – zdravilno in okusno

Proso je brezglutensko žito z alkalnim učinkom, ki je beljakovinsko celovitejše od preostalih žit. Je odličen vir vitaminov B-skupine, magnezija, silicija (proso ga ima v topni obliki, tako da se lahko absorbira v telesu in dobro vpliva na zobno sklenino, trdnost nohtov in čvrstost las), železa, fluora (za nohte in lase) …

Uživanje prosa izboljšuje vid, je naravno zdravilo pri kožnih težavah, različnih alergijah, zavira kopičenje holesterola in tvorbo žolčnih kamnov, bolezni ožilja, spodbuja prebavo, pozitivno vpliva na črevesno floro in na druge črevesne bolezni. Zaradi bazičnega delovanja zavira glivice in razstruplja telo. Proso je poleg svojih zdravilnih lastnosti izjemno okusna hrana, ki jo pripravljamo na različne načine (kaše, juhe, sladice, kruh in drugo).

Čudežni oves

dreamstime
Ovseni kruh se vse bolj vrača na mize slovenskih domov.

To je izjemno hranljivo živilo, ki vsebuje veliko beljakovin, kalcija, magnezija, mangana, selena, silicija, kalija, železa in vitaminov. Učinkuje razstrupljevalno, saj veže proizvode presnove in jih izloči iz telesa. Poleg tega obnavlja živčni sistem, zmanjšuje raven skupnega holesterola, ugodno vpliva na raven glukoze v krvi, zdravilno deluje pri boleznih sečil, želodca, žolča in jeter, spodbuja delovanje ščitnice, pomaga pri impotenci, predstavlja krepčilo za maternico, uravnava nivo estrogena ter zdravi hemoroide in krčne žile.

Čeprav je oves čudežna hrana, od vseh žit vsebuje največ fitatov, ki v prehrani zavirajo sprejem drugih rudnin in hranil iz prebavil, zato je bolje, da se pred pripravo namaka, ker se tako del filtatov razgradi.

Laneno olje za imunski sistem

Formula močnega imunskega sistema se glasi: redno uporabljajte živila, ki vsebujejo esencialne maščobne kisline omega 3 in omega 6. Zdrave maščobe so izjemno pomembne. Esencialne maščobne kisline so pomemben del celičnih membran in močno vplivajo na delovanje hormonov. Najboljši rastlinski izvor omega 3 je laneno olje, ki ga je treba hraniti v temnih, dobro zaprtih steklenicah.

Shranjujemo ga v hladilniku in uporabljamo le za hladne jedi in nikoli za kuhanje, ker visoka temperatura uničuje omega kisline. Laneno olje pomaga pri zdravljenju različnih bolezenskih stanj (rakavih celic, ateroskleroze, možganske kapi, srčnega infarkta, ekcema, artritisa, hipertrofije, psoriaze, alergij in drugega). Na splošno pa pozitivno deluje na jetra, pljuča, prebavni sistem, kri, možgane …

dreamstime
Orehovo olje imenitno čisti kri in preprečuje kislost v tankem črevesu.

Orehovo olje – odličen čistilec

Orehovo olje poleg maščob vsebuje številne druge bioaktivne sestavine: enkrat nenasičene in večkrat nasičene maščobne kisline (omega 6 in omega 3), vlaknine, vitamin E, folno kislino, baker, magnezij, jod, arginin, fitokemikalije, rastlinske sterole … Čisti kri in preprečuje kislost v tankem črevesju. Deluje na vse kisline, ki jih najprej nevtralizira, nato se z njimi spoji in izloči se biorazgradljiv lug.

Preprečuje bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen, znižuje raven holesterola, zdravi celulit in obnavlja vse tri plasti kože. Orehovo olje vedno uživamo pred obrokom (trikrat na dan eno žličko). Lug, ki se ustvari (olje + hrana), je najboljše čistilo črevesja, istočasno se črevesje zdravi oblog in vnetja. Odlično je za ljudi, ki jim ledvice delajo premalo. Ljudem, ki imajo hiperfunkcijo ledvic, se pitje orehovega olja odsvetuje.

Rožmarin, dragocenost za mesojedce

dreamstime
Rožmarin daje mesu posebno aromo in hkrati nevtralizira živalske maščobe.

Rožmarin je ne samo zanimiva začimba, ampak tudi zdravilna rastlina. Koristne sestavine v njem so: rastlinske maščobe, rastlinski hormoni, borenol, vitamin C, encimi, eterična olja, izoborniacetat, kamfen, kamfor, pinen, saponozid, tanin, terpen, holin, cineol … Rožmarin nevtralizira negativno delovanje maščob živalskega izvora, je odličen antioksidant, poleg tega pa ima antiseptično, antibiotsko, antiglivično in sedativno delovanje.

Zaradi slednjega se svetuje previdnost pri uporabi v nosečnosti. Pomaga pri anemiji, vnetju sklepov, srčno-žilnih boleznih, pri bolezni pljuč, glavobolu, bronhitisu, depresiji, epilepsiji, impotenci, menstrualnih tegobah, impotenci, migreni, določenih vrstah raka, težavah s prekrvitvijo, z jetri in želodcem, pri revmi, stresu.

Marelična jedrca, skrivnost boja proti raku

Dreamstime
Ljudstvo Hunza, ki se pretežno hrani z marelicami in mareličnimi jedrci, ne pozna rakastih bolezni.

Ljudstvo Hunza se pretežno hrani z marelicami in mareličnimi jedrci ter zaradi tega ne pozna rakastih bolezni. Marelična jedrca pa vsebujejo snov laetril ali amigdalin, kar je drugo ime za vitamin B17, ki se sprosti ob rakavi celici (če ima na razpolago dovolj encimov) in raka – ubije. Laetril omejuje rast rakastih celic, preprečuje širjenje raka (metastaziranje), omili bolečine, je uspešen kot preventiva raka, izboljšuje splošno počutje …