Varnost

VIDEO: Tudi vi delate to napako? Za vašega otroka bi lahko bila usodna

R.T.
24. 10. 2017, 09.21
Posodobljeno: 24. 10. 2017, 09.31
Deli članek:

Prehlad je mogoče pozdraviti, zlomljenega vratu ne.

Profimedia

Hladnejši dnevi terjajo primerna oblačila, zato se marsikomu zdi povsem smiselno, da podmladek v otroški sedež namesti dobro zavarovan pred mrazom. Kar pa lahko – sploh v primeru trčenja – pomeni usodno napako.

Pet korakov, da bo otroku v avtomobilu toplo:

1. Avtomobil ogrejte pred odhodom.
2. Oblecite ga v več slojev oblačil. Preden ga namestite v sedež, mu odstranite zimsko jakno.
3. Posedite ga v sedež in dobro zategnite pasove.
4. Jakno mu oblecite »narobe«, tako da mu na roke od spredaj nataknete rokave.
5. Otroka lahko tudi pokrijete s toplo odejo.

Oprijem je ključnega pomena

Zimska oblačila, sploh debela in iz gladkih materialov, onemogočajo učinkovito zatezanje varnostnih pasov. Nič drugače ni pri najmlajših – čeprav se vam zdi, da je v bundo oblečeni otrok dobro zavarovan v otroškem sedežu, lahko v primeru trčenja iz njega poleti.

Da lahko izpolnjujejo svojo funkcijo, se morajo varnostni pasovi otroških sedežev tesno oprijemati teles otrok, debeli sloji oblačil pa to onemogočajo. Če iz njih iztisnemo ves zrak, med pasovi in otrokovim telesom ostane zgolj prazen prostor – kot da pasov sploh ne bi zategnili.

Vzemite si čas

Slačenje in oblačenje zimskih oblačil se marsikateremu staršu morda zdi preveč časovno potratno. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da lahko ta ukrep otroku reši življenje. Zato svetujejo, da se otroku pred namestitvijo v sedež sleče bundo (oziroma jakno, plašč), nato pa se mu jo, ko je že varno pripet v svojem sedežu, obleče »narobe«. Lahko se ga z njo tudi zgolj pokrije oziroma se ga odene v toplo odejo.