Amputacija

FOTO: Medvedu zaradi neznane bolezni jezik otekel do neslutene velikosti

S.R.
24. 10. 2017, 08.29
Posodobljeno: 24. 10. 2017, 08.33
Deli članek:

Azijskemu črnemu medvedu so morali odstraniti kar tri kilograme težak jezik, ki je mu otekel zaradi neznane bolezni.

University of Edinburgh
Otečen jezik je tehtal kar tri kilograme.

Medved z imenom Nyan Htoo je hudo otečen jezik med hlačanjem vlekel po tleh, zaradi njega pa ni mogel niti jesti. Skupaj z medvedjim bratom so ga kot mladiča rešili menihi v Mjanmaru, potem ko so ju krivolovci za prodajo na črnem trgu »iztrgali iz rok« mame medvedke. Menihom je kmalu po rešitvi iz krempljev divjih lovcev postalo jasno, da medved trpi za neznano boleznijo, zaradi katere mu močno oteka jezik.

Veterinarji so Nyan Htooja prvič operirali že leta 2016. Takrat so z njegovega jezika poskušali odstraniti odvečno tkivo, vendar se je oteklina vrnila in pozneje še povečala. Njegovo stanje se je poleti tako poslabšalo, da je bilo ogroženo njegovo življenje, zato so se odločili za amputacijo.

University of Edinburgh
Operacija

Operacijo sta v Mjanmaru izvedli veterinarki Heather Bacon z Univerze v Edinburghu in Caroline Nelson iz organizacije Animals Asia Bear Rescue Centre v Vietnamu, pridružil pa se jima je še veterinar Romain Pizzi iz mednarodne dobrodelne organizacije Wildlife Surgery International. Za operacijo dobre tri kilograme težkega jezika so potrebovali štiri ure.

Veterinarji domnevajo, da bi oteklina morda lahko bila posledica nalezljivega obolenja limfatične filariaze oziroma elefantiaze, ki ga povzročajo zajedavski črvi vrste Filarioidea, okužbo pa prenašajo komarji. Ta bolezen je v Mjanmaru razmeroma pogosta med ljudmi, vendar se še nikoli niso srečali s primerom, ko bi za njo zbolel medved.

University of Edinburgh
Nyan Htoo po operacijil.