Škorpijon

Temačno, a iskrivo nebesno znamenje

snč
22. 10. 2017, 21.30
Deli članek:

Škorpijon je znan kot borben, kljubovalen in strasten. Najbolj značilni pojmi, ki so povezani z njim, so smrt, regeneracija in neuničljivost.

Profimedia
Škorpijon

Neizogibni del njegove narave je notranji nemir, zato pada iz skušnjave v skušnjavo in vedno znova najde izziv zase, poleg tega se loteva le tistih aktivnosti, pri katerih je potrebna popolna zavzetost.

Znan je kot izjemno zvest prijatelj, a tudi kot tisti, ki v primeru hude ogroženosti na plan privleče smrtonosno želo.

SIMBOLIKA

Škorpijon je osmo znamenje zodiaka in je vodne ter obenem stalne narave. Postavljen je na sredo jeseni, kjer predstavlja umirajočo, opustošeno, črno in temačno naravo, čakajočo na preporod in ponovni razcvet.

Simbolika elementa vode je pri škorpijonu izražena v obliki naraslih jesenskih voda in nenehnega strahu pred njihovim uničevalnim učinkom. Kadar te vode izkoristimo na pravi način in jih imamo pod nadzorom, nam prinašajo velike koristi in obenem omogočajo nadaljevanje življenja. 

Po razdelitvah tradicionalne astrologije škorpijonu vlada Mars, bog vojne, neustrašen, borben in nepopustljiv vojščak, moderna astrologija pa je v prejšnjem stoletju za vladarja škorpijonu določila oddaljenega Plutona, temačno, skrivnostno, hladno in neizprosno kamnito gmoto na robu osončja. Oba vpliva skupaj prinašata temačnost, ničnost, sence in podzemlje, pa tudi iskro, ki izpod pepela obeta novo rojstvo, nov razcvet, preporod. Predvsem Pluton je mitološko močno povezan z likom ptiča Feniksa, ki zgori v ognju, da bi nato iz ognja izšel kot večji, lepši in boljši.

V NARAVI

V naravi je škorpijon mala žival zloveščega slovesa, ki na svojem repu nosi strupeno želo, ki pa ga uporabi samo, če je izzvana. Samica je v zameno za življenje, ki ga bo omogočila svojemu zarodu, pripravljena podariti tudi lastno življenje, na splošno pa za škorpijona velja, da se v brezizhodnem položaju raje pokonča sam, kot da bi to dopustil močnejšemu sovražniku. Njegova moč je v veliki meri pogojena tudi s spoznanjem, da če je sposoben uničiti celo sebe, kaj lahko naredi šele drugim! Zato ni čudno, da je znamenje škorpijona povezano tudi z ranljivostjo, samouničevalnostjo, nevarnostjo in fanatizmom. Pa vendar velja poudariti, da škorpijon v nasprotju s slovesom, ki ga ima, nikoli ne napada, ampak se vedno izključno brani. To pa počne res dobro.

IZZIVI

Škorpijon deluje tiho in pritajeno, pri doseganju ciljev ne pozna ovir, žrtev, skušnjave in sentimenta. Največji motiv za akcijo je izziv, kajti škorpijon se vedno vpraša, ali lahko obvlada stanje, na katerega je naletel. In čim večja je ta ovira, tem večji je njegov motiv. 

Privlačijo ga težke in zahtevne naloge, kajti le pri takšnih se lahko izkaže. Na njegovem segmentu zodiaka se srečujeta principa izgradnje in rušenja, on pa je konstruktiven, rekonstruktiven ali destruktiven. Včasih je dovolj ena sama opazka ali celo samo beseda, pa že začne uničevati tisto, kar je zgradil, trgati spone in podirati mostove. Ta kontroverzna osebnost je prava težava za okolico, ki ne premore toliko intenzivnosti.


V ljubezni lahko škorpijona samo ljubimo ali sovražimo, vmesnih možnosti ni ... Ker je po naravi strasten in čuten, spolnost zanj predstavlja bistven temelj njegovih ljubezenskih zvez.