Spektakel z 200 statisti

Danes spopad nemških in italijanskih enot pri Kolovratu

D. B./STA
17. 9. 2017, 09.17
Posodobljeno: 17. 9. 2017, 09.19
Deli članek:

Kulturno zgodovinsko društvo Triglav bo v sodelovanju s kobariškim muzejem danes v Čezmejnem muzeju na prostem Kolovrat ob 100. obletnici uprizorilo znamenito bitko pri Kolovratu iz časa prve svetovne vojne.

Wikipedija
Prva svetovna vojna

Pri uprizoritvi spopada nemških in italijanskih enot na dejanskem bojišču bo sodelovalo okoli 200 statistov iz Slovenije in sosednjih držav.

Priprave na uprizoritev bitke potekajo že pol leta. Zaradi pomanjkanja članov za tak spektakel, se bodo društvu Triglav danes na prizorišču pridružili tudi člani sorodnih društev iz Italije, Nemčije, Madžarske, Češke in Poljske, ki se bodo za en dan prelevili v nemške in italijanske vojake, je povedal predsednik društva Triglav Pavel Car.

V uprizoritev je vključenih tudi veliko pirotehničnih sredstev, saj želijo organizatorji kar se da nazorno prikazati bitko. Predviden pa je tudi prelet italijanskih letalcev z replikami letal Francesca Baracce in rdečega barona iz prve svetovne vojne, je poudaril Car.

Za obiskovalce bo urejen avtobusni prevoz do muzeja na prostem v treh terminih, in sicer ob 7.45, ob 9. uri ter ob 10.15. Parkiranje za osebna vozila pa je urejeno v Tolminu pri heliodromu in pokopališču.

Muzej prve svetovne vojne Kobarid bo k uprizoritvi prispeval predvsem "mehkejše" vsebine, kot je pripovedovanje zgodb in igrani prizori dogodkov, ki so se od leta 1915 do 1917 ob robu vojne zgodili na tem območju, je povedal direktor kobariškega muzeja Jože Šerbec. "Gre za nekatere zelo humane in lepe dogodke ter druge zelo tragične zgodbe, s katerimi bomo poskušali prikazati vzdušje na tem prostoru pred stotimi leti," je pojasnil Šerbec.

Za obiskovalce bo urejen avtobusni prevoz do muzeja na prostem v treh terminih, in sicer ob 7.45, ob 9. uri ter ob 10.15. Parkiranje za osebna vozila pa je urejeno v Tolminu pri heliodromu in pokopališču. Za varnost na prireditvi pa bo skrbelo 50 gasilcev, 10 gorskih reševalcev ter varnostniki, je poudaril Car.

V društvu Triglav ocenjujejo, da bo organizacija prireditve znašala okoli 10.000 evrov, je dejal Car.

Tovrstne uprizoritve so v Sloveniji še zelo v povojih, po svetu pa vse pogostejše. "V uprizoritvi bitke pri Waterlooju v Belgiji je na primer sodelovalo okoli 8000 statistov, postavili so tudi vojaška taborišča in samo za uprizoritev zasadili veliko polje pšenice", je še dodal Car.