Opičji sebček

Lastnik fotoaparata bo doniral 25 odstotkov prihodka

lt
16. 9. 2017, 20.30
Deli članek:

Sprte strani dosegle poravnavo v pravdi glede tega, kdo ima avtorske pravice do fotografije.

Youtube.com
Zelo nadarjena opica!

Kdo je lastnik fotografije? Tisti, s čigar fotoaparatom je bila narejena, ali tisti oziroma tisto, kar je pritisnilo na sprožilec, se je spraševalo okrožno sodišče v San Franciscu.

Britanskega fotografa Davida Slaterja je namreč nevladna organizacija za etično obravnavo živali Peta tožila zaradi protipravne prilastitve avtorskih pravic za sebček, ki ga je dejansko naredila opica vrste makaki.

Tožbo zoper fotografa je Peta sprožila leta 2015 in od sodišča zahtevala naj prevzame finančni nadzor nad fotografijami. Sodišče o zadevi ni odločilo, saj sta se sprti strani sporazumeli z poravnavno. »Peta in David Slater se strinjata, da ta primer odpira pomembna vprašanja glede širjenja pravnih pravic za ne-človeške živali, cilj ki ga podpirata obe stranki in ki bosta vsaka posebej nadaljevali svoje delo v doseganju tega cilja,« so Slater in predstavniki Pete povedali v skupni izjavi.

Slaterjevi odvetniki so sicer zagovarjali linijo, da ima njegovo podjetje Wildlife Personalities vse komercialne pravice do fotografij, vključujoč slavni sebček smejoče se opice z imenom Naruto.

Fotografije so bile posnete leta 2011, Slater pa jih je na fotoaparatu našel potem ko ga je pustil na samem. Sodni postopki so sicer Slaterja finančno pokopali, v izjavi za medije je povedal, da je povsem obubožan in da sedaj razmišlja, da bi se profesionalno ukvarjala s sprehajanjem psov. Avtorske pravice do Narutovega sebčka mu sedaj sicer pripadajo, a mora na podlagi sporazuma s Peto prenakazati 25 odstotkov dohodkov iz tega naslova nevladnim organizacijam, ki si prizadevajo za ohranitev opic makako.

Slaterju v prid je sodnik lani odločil, da »kongres in predsednik sicer lahko razširita pravno varstvo tako na živali kot na ljudi, vendar ni indikatorjev, da so to storili tudi v primeru avtorskega prava.«