Vsakomor pomaga

Čebele so njegove zveste prijateljice

Lidija Markelj, Dolenjski list
17. 9. 2017, 07.53
Deli članek:

Izkušeni čebelar Tone Štamcar iz Gorenje vasi pri Šmarjeti se s čebelarstvom ljubiteljsko ukvarja že dobrih trideset let.

Lidija Markelj, Dolenjski list
Tone Štamcar ob svojem čebelnjaku, ki je bil pred leti izbran za enega najlepših pri nas in objavljen v čebelarski reviji.

Pri hiši nikoli niso imeli čebel, čeprav je živel na kmetiji. Je pa že kot fantič hodil pomagat čebelarju Lojzetu Gorencu, tako da mu svet čebel ni bil tuj. Leta 1986 je prav od Lojzeta dobil prvi roj čebel, dve leti kasneje pa je na domačiji postavil lep zidan čebelnjak z 12 panji. Danes jih ima 21, šest rezervnih, in pravi, da bo pri tem tudi ostal. Blizu ima še zastekljen opazovalni panj, ki je primeren tudi za zanimiv prikaz življenja čebel obiskovalcem, zlasti najmlajšim.

Lidija Markelj, Dolenjski list
Tone verjame v Pitagorov rek, ki ga ima zapisanega v svoji čebelarski sobi: »Če ne bi jedel medu, bi umrl 40 let prej.«

Sam prideluje oziroma toči cvetlični, gozdni in kostanjev med. Prepričan je, da med blagodejno vpliva na zdravje in počutje. Njegov čebelnjak na eni strani obdaja gozd, na drugi strani pa so vinogradi (gorica Koglo), a gre za manjše vinogradnike, ki malo škropijo oziroma ne vsi naenkrat. Tako pomora čebel tu še ni bilo.

Lidija Markelj, Dolenjski list
Maketa voza za prevoz čebel na pašo. Original je shranjen v radovljiškem čebelarskem muzeju.

Tone je prepričan, da je slovenski med dober, kvaliteten, ga pa moti, da je v primerjavi z alkoholom pri nas premalo promoviran, čebelarstvo pa premalo cenjeno v primerjavi z vinogradništvom. »Čeprav alkohol škodi skoraj vsakomur, med pa prav vsakomur pomaga.«