BOGASTVO VRTOV

Avgustovske radosti na domačih vrtovih

zf
20. 8. 2017, 10.32
Deli članek:

Počasi se izteka zadnji čisto pravi poletni mesec. Sonce je sicer v enakem položaju kot v drugi polovici aprila, vendar so temperature še mnogo višje. Letos so marsikje tla precej presušena, zato je bilo najnujnejše delo na vrtu zalivanje.

Profimedia
Še vedno je osnovna dejavnost na vrtu zalivanje. 2- krat dnevno, zjutraj in zvečer, ko je zemlja hladna, še vedno zalivamo vrt.

Avgust je čas, ko večinoma že pobiramo prve pridelke in pripravljamo vrt za jesen. Pridelek, ki ga nismo porabili sproti, shranjujemo za zimo. V tem času pobiramo krompir, šalotko, čebulo, sladko koruzo, peso, česen, korenček, paradižnik, melancane, kumare, grah, nizki fižol, bučke in druge vrtnine. Prazne gredice, ki so ostale po pobiranju pridelka, pripravimo na ponovno setev, vendar pri tem pazimo na kolobarjenje.

Okopavanje

Staro pravilo je, da enkratno okopavanje bolj koristi kot desetkratno zalivanje. Vrtnine bodo hvaležne tudi za dognojevanje.

Čas je za pozno setev

V tem času na vrtu še vedno lahko sejemo in sadimo. Primerne rastline so motovilec, špinača, redkvica, zimska solata, črni koren, krebuljica, zimski česen. Čas je tudi za nekatere presaditve, recimo kitajskega zelja, endivije, pora in vrtnih jagod. Čas je primeren tudi za nov nasad jagod, saj so do poznega poletja naredile kar nekaj novih nastavkov za grmičke. Nikar pa ne pozabimo na zalivanje. Najbolje bo, če se ga lotevamo zgodaj zjutraj in pozno zvečer, ko se zemlja že ohladi.

Oberimo zelišča

Na zeliščem vrtu smo v tem času priča aromatični ponudbi zelišč. Nabiramo jih zjutraj, takoj ko se posuši rosa. Pazimo, da izbiramo le zdrave dele rastlin, ki jih povežemo v šopke in jih sušimo. V tem času obiramo predvsem zelišča z močnim vonjem: meliso, meto, origano, timijan, šetraj … Na prazne gredice lahko posejemo rastline za zeleno gnojenje. Primerna so dvoletna zelišča: peteršilj, kumina, rabarbara, žličnik, lučnik in gozdni koren. Za jesen sejemo krešo, dihnik, koper in krebuljico.  

Profimedia
Na sadnem vrtu je čas, ko obiramo hruške, jabolka, slive in tudi številno drugo sadje.

Ne pozabimo cvetače!

Pomembno opravilo je tudi senčenje glav pri cvetači, kar delamo tako, da nad glavico »zalamljamo« liste. Tako bo ustvarila lepe, bele glave.

Hruške, jabolka, slive …

Na sadnem vrtu je čas, ko obiramo hruške, jabolka, slive in tudi številno drugo sadje. Sploh pri slivah preveč obtežene veje podpremo. Po potrebi odstranjujemo vodne poganjke, še vedno pa opravljamo poletno rez, razpiramo veje in upogibamo poganjke. Pri tleh porežemo maline, pustimo le mlade palice. Ko oberemo slive in višnje, drevesa obrežemo.