Prihaja Florence

Astronomi trepetajo, Zemlji se bliža pravi orjak

R.T.
20. 8. 2017, 09.47
Posodobljeno: 20. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Za vznemirjenje med astronomi je poskrbel asteroid Florence, ki bo 1. septembra Zemljo oplazil na razdalji nebesnega lučaja kamna, vendar pravijo, da ni razloga za paniko.

NASA/JPL-Caltech
Animacija bližnjega srečanja.

Florence je orjaški asteroid s premerom 4,4 kilometra, Zemlji pa se bo 1. septembra približal na razdalji okoli 7 milijonov kilometrov, pravijo pri Nasi.

Zopet, boste rekli? Florence ni običajna skala, ki pogosto obletavajo naš košček vesolja. Gre za največji asteroid, ki se bo našemu planetu približal na tej razdalji vse od začetka izvajanja Nasinega programa za odkrivanje in spremljanje objektov v bližini Zemlje. Med te objekte spadajo vsi kometi in asteroidi z orbito, ki jih vodi v našo neposredno soseščino.

NASA/JPL-Caltech
Florence se bo Zemlji približal na razdalji okoli 7 milijonov kilometrov.

Pri Nasi vlada veliko vznemirjenje, saj želijo to bližnje srečanje izkoristiti za bolj temeljito proučitev površja tega orjaka, ki je ime dobil po britanski humanistki in medicinski sestri Florence Nightingale. Astronomi so ga prvič opazili leta 1981, Zemlji pa se bo na takšni razdalji znova približal šele po letu 2500. Nekaj veselja bo prinesel tudi ljubiteljskim astronomom, saj naj bi ga bilo od konca avgusta mogoče videti tudi z manjšimi teleskopi.