Zamrznite stroške

Odpravite poletne napake pri uporabi zamrzovalnika

zf
14. 7. 2017, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zamrzovalnik je prostor, kamor shranjujemo praktično vse, česar trenutno ne moremo porabiti in ne želimo, da se pokvari. V poletnih dneh je rešitev za hitro ohladitev pijače, vendar pozor, pretirana pogostost odpiranja lahko povzroči višje stroške.

Profimedia
V zamrzovalniku mora zrak krožiti, zato ga ne obremenjujte preveč.

V skrinji, kjer vlada večna zima, se znajdejo hitri obroki, ki jih pripravimo, ko pridemo sestradani iz službe, presežki zelenjave z vrta, meso na zaloge in drugo. Zaradi pogostejše uporabe in pogostega odpiranja v poletnih mesecih lahko temperatura v zamrzovalniku hitro zaniha, zato preden za slabo zamrznjeno hrano okrivite zamrzovalnik, preverite, ali ste za nastale napake morda krivi vi.

Ne zamrzujte znova

Hrane, ki je že bila zamrznjena, nikar ne zamrzujte znova, saj s tem tvegate številne okužbe in vnos bakterij v zamrzovalnik.

KOLIČINE V ZAMRZOVALNIKU

Zavedati se morate, da bo zamrzovalnik težje dosegel želeno temperaturo, če ga boste obremenili nad njegovimi zmožnostmi. Zato živila, ki jih nameravate porabiti v naslednjih 24 urah, raje shranite v hladilnik. Že res, da poln zamrzovalnik lažje vzdržuje temperaturo kot napol prazen (nihanja), toda ne prenatrpajte ga s hrano, saj mora v njem nenehno krožiti zrak.

TEMPERATURA

Ne pretiravajte s prenizko temperaturo. Najprimernejša temperatura je okoli –5 stopinj Celzija. Hrana bo enako uporabna pri –18 in –25 stopinjah, znesek na položnici pa bo precej drugačen in tudi čas priprave se pri globoko zamrznjeni hrani precej podaljša. Naredite test, ali je sladoled v zamrzovalni skrinji tako močno zamrznjen, da lahko na njem zvijate žlico. Če je tako, zamrzovalnik nastavite na nižjo temperaturo.

PAKIRANJE

Pri zlaganju hrane v zamrzovalnik poskrbite, da bo embalaža vedno dobro zatisnjena in da v njej ne ostaja zrak. Zato iz plastične vrečke pri pakiranju iztisnite čim več zraka, aluminijasto folijo tesno privijte, enako tudi plastično. Če živila shranjujete v plastičnih posodicah, jih napolnite skoraj do vrha (zamrznjena hrana se nekoliko razširi) in karseda najbolje izkoristite zamrzovalni prostor.  Pustite še nekaj prostora za steklenice, hladne poletne solate in svežo zelenjavo, ki jo je za pripravo treba ohladiti.  

SUPER 3

PREGLEDNOST: Če je le mogoče, hrano označite. Na vrečke in posodice zapišite, kaj vsebujejo in kdaj ste jih shranili v zamrzovalnik.

OBSTOJNOST: Hrana, ki je dlje časa v zamrzovalniku, izgubi okus, lahko pa tudi teksturo. Priporočen čas hranjenja v zamrzovalniku za večino živil je povprečno osem mesecev.

ODTAJANJE: Mesa ne odtajajte na sobni temperaturi, saj se na njegovi površini lahko razrastejo bakterije. Odtajajte ga raje v mikrovalovki ali hladilniku.

Profimedia
Živila, ki jih nameravate porabiti v naslednjih 24 urah, raje shranite v hladilnik.