Težave v raju

Zgodbo Trumpa mlajšega in ruske pravnice začinil še ruski vohun

S.R./STA
14. 7. 2017, 21.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ko se je Trump mlajši lani junija v upanju, da dobi umazanijo o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton, v očetovi stolpnici sestal z rusko pravnico, je bil na sestanku tudi domnevni ruski vohun z ameriškim državljanstvom Rinat Akhmetshin, ki se uradno razglaša za lobista.

Reuters
Oče in sin: le kdo od obeh ima več masla na glavi?

Rinat Akhmetshin je ameriškim medijem potrdil udeležbo na sestanku in razložil, da je svoj čas služil v sovjetski armadi v obveščevalni enoti, ni pa menda nikoli imel formalnega urjenja za vohuna.

Odkar je Trump mlajši pred dnevi prehitel New York Times z objavo elektronske pošte med njim in publicistom glede sestanka s pravnico Natalijo Veselnickajo, ki je zastopala interese Kremlja, je postalo jasno, da zgodbe o sodelovanju Trumpove predsedniške kampanje in Rusijo niso plod domišljije medijev ali demokratov, ampak dejstvo, ki za zdaj zaradi razmerja političnih moči v Washingtoni nima prav nobenih posledic.

Nenormalne razmere

Donald Trump mlajši je na prošnjo za sestanek z žensko, ki ima umazanijo o Clintonovi, odgovoril z navdušenjem, sedaj pa razlaga, da je bilo vse skupaj brez veze, ker ni dobil nič koristnega. Te izjave so podobno kredibilne kot leto dni zanikanja Trumpovih ljudi in samega predsednika ZDA Donalda Trumpa, da ni bilo nobenega dogovarjanja ali sodelovanja z Rusi proti Clintonovi.

Novica o prisotnosti domnevnega ruskega vohuna na sestanku z Veselnickajo bi bila v normalnih razmerah zelo resna s pravnega in političnega vidika, vendar razmere niso normalne vse od novembra lani. Akhmetshin pravi, da je Veselnickaja Trumpovi strani predstavila podrobnosti o nezakonitih sredstvih, ki so prihajala v malho demokratske stranke in menila, da bi objava informacij pomagala Trumpovi kampanji.

S tem je zanikal tako Trumpa mlajšega, ki pravi, da so govorili le o nekih posvojitvah, in Veselnickajo, ki je povedala enako. Trump mlajši naj bi jo vprašal, ali ima dokaze o tem, ona pa je pokazala nekaj papirjev in rekla, da naj nekaj naredijo tudi oni. Trumpovega sina menda potem vse skupaj ni več zanimalo, Veselnickaja pa je papirje pustila tam.

Reuters
Težave v raju.

Kdo vse je sestankoval

Na srečanju sta bila tudi Trumpov zet Jared Kushner in tedanji vodja Trumpove kampanje Paul Manafort, predsednik Trump pa doslej še ni osebno zanikal, da bi kaj vedel o zadevi. To so storili njegovi odvetniki.

Kremelj se drži tradicije in tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je zagotovil, da nimajo pojma, kdo je Akhmetshin.

Kaj ga je nagnalo, da je prišel v medije z zgodbo o svoji udeležbi na sestanku v Trumpovi stolpnici za zdaj še ni jasno. Sam pravi, da ima pravico povedati svojo zgodbo.

Težave se kopičijo

Poleg zgodbe o mladem Trumpu se težave obetajo tudi glede kongresnih preiskav, ki se sedaj osredotočajo na Trumpovo kampanjo preko družabnih medijev, ki jo je vodil Kushner. Kongresniki ugotavljajo ali so Kushnerjevi krošnjarili tudi z lažnimi informacijami, ki so jih dobili od Rusov.

Trumpovi ljudje so najprej leto dni zagotavljali, da ni bilo nobenega dogovarjanja ali sodelovanja z Rusi v času kampanje, predsednik Donald Trump govori o lovu na čarovnice, scenarij pa se je sedaj le spremenil iz zanikanja stikov z Rusi v priznanje ampak z dodatkom: "Kaj nam pa morete!"

Demokrati govorijo o izdaji, kongresni republikanci tiščijo glave v pesek in se sprenevedajo v upanju, da jim bo le uspelo izkoristiti popolno oblast v Washingtonu za svojo agendo preden vse skupaj eksplodira v nov Watergate.

To se bo verjetno zgodilo po koncu preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki ga bo Trump odpustil, če bo našel kaj obremenilnega. Če pa demokrati prihodnje leto ne prevzamejo večine v kongresu, bo vse skupaj še naprej le zanimiv škandalček brez posledic.