Salto mortale

Ko skoči v prepad ena, ji druge sledijo

lt
14. 7. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Kar 80 ovac si je vzelo življenje, ko so prvi sledile v prepad.

Profimedia
Ovce so čredne živali, ki se najvarneje počutijo v skupinah.

V turškem mestu Muradiye se je pastir lahko le držal za glavo, medtem ko so njegove ovce grmele v prepad. Po poročanju turških medijev je smrtni skok začela ena ovca, ki se je pognala s previsa. In prostale so ji sledile, čeprav jim je pastir to poskušal preprečiti.

»Peljal sem jih na pašo. Ena od ovac se je odcepila od črede in šla do previsa, nato pa skočila. To so takoj storile tudi vse preostale ovce. Eni skupini sem to poskušal preprečiti, a ko sem se jim približal, so vse skočile,« se je potožil pastir, ki je zaradi te nesreče poiskal pomoč oblasti.

Ovce sledijo odločitvi ene izmed njih, čeprav je odločitev nemara slaba. Ovce francoskega pastirja so v prepad pognali volkovi.

V Turčiji je to pogost pojav

Zanimivo, to ni prvič, da so ovce v Turčiji čredi sledile v globel. Podobno se je zgodilo že leta 2010, ko je pastir Mejmet Gana svojo čredo vodil na lokalni trg. Petdeset živali, ki bi jih med praznikom kurbanbajram gotovo zaklali, je usodo vzelo v svoje roke in si življenje vzelo s skokom čez previs.

Še bizarnejši incident se je zgodil leta 2005. Prav tako v Turčiji je v bridko smrt skočilo kar 1500 ovac! Sreča v nesreči je bila, da je takrat poginilo zgolj 400 glav drobnice, saj so prve ovce v prepadu s svojimi trupli ublažile padec preostalih, ki so jim sledile v smrt.

Sledijo voditelju

Strokovnjaki pojasnjujejo, da so ovce čredne živali. Kot primer navajajo, da se ovca izjemno vznemiri takoj, ko se loči od črede. Prav zato se morajo ovce pasti v skupini štirih ali petih osebkov, ki ves čas ostajajo v vidnem stiku. Če se čreda prestraši, denimo zaradi plenilca, bo sledila osebku, ki se prvi odloči za smer pobega. Če ta smer vodi prek previsa, se bodo ovce brezglavo pognale vanj.

Takšni primeri seveda niso omejeni na Turčijo. Ovce skačejo tudi z alpskih previsov. Leta 2014 so jih v Franciji v smrt pognali volkovi, ki so eno ovco raztrgali, preostale pa preplašili do te mere, da jih je kar 400 skočilo v gotovo smrt.