Brez stresa na oddihu

Hitro polnjenje zaradi počasnega napredka baterij

Marjan Kodelja
15. 7. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 2. 2023, 10.33
Deli članek:

Menda bi bilo bolje, da telefon pustite doma, a tudi na zasluženem oddihu večina ne more brez njega.

Profimedia
Zaradi regulatorja lahko z »močnejšim« napajalnikom polnimo tudi telefon, ki sicer hitrega polnjenja ne podpira.

Medtem ko brezskrbno uživate na plaži, se telefonu pod brisačo – kajpada ste ga tja pospravili, da se ne pregreje – prazni baterija.

Novejši telefoni imajo vtičnik USB tipa C, starejši pa mikro USB. Ker sta med seboj nezdružljiva, moramo s sabo vzeti oba tipa kablov, ako imamo naprave z različnimi priključki.

Ker kapaciteta baterij ne napreduje tako hitro kot drugi deli pametnih telefonov, so si izdelovalci izmislili hitro polnjenje. Po domače povedano: napajalnik malce bolj odškrtne »vrata«, prek katerih se v baterijo pretaka energija. Zaradi tega se bo napolnila hitreje, vendar le z napajalnikom, ki hitro polnjenje omogoča in ste ga najverjetneje dobili poleg telefona.

Kako deluje polnjenje

Menda je to preprosto. Telefon priključimo na napajalnik in ta mu začne pošiljati »energijo«. Načeloma je to res, vendar ima vsak telefon vgrajen tudi regulator polnjenja. Preprosto povedano, ta omejuje količino energije, ki jo baterija prejema, s čimer preprečuje, da bi jo »spražilo«. To pa hkrati pomeni, da mora biti prilagojena hitremu polnjenju oziroma sposobna v danem trenutku sprejeti večjo količino električnega toka. A tudi če je ta takšna, polnimo pa jo s starejšim napajalnikom, ki iz sebe ne da dovolj energije, nimamo nič od hitrega polnjenja. In kaj je običajno za dopust? S sabo vzamemo en ali dva napajalnika, prek njiju pa potem polnimo vse naprave. Torej je pomembno, da gredo z nami najnovejši oziroma »hitri«.

Zanje je značilno, da dokaj hitro napolnijo baterijo do neke vrednosti (na primer 50 odstotkov v 15 minutah), nakar se polnjenje drastično upočasni. Razlog je v preprečevanju pregrevanja baterije!

Dodatna baterija je bolj kot ne nujnost!

Kaj pa, ko vtičnice ni blizu in jo še lep čas ne bo, mi pa smo toliko telefonirali, brskali po internetu ter fotografirali, da je baterija tik pred »izdihom«. Pomaga le eno – dodatna baterija. Toda kakšna? Naš nasvet je, naj ima največjo možno nazivno kapaciteto oziroma več kot 10 tisoč mAh, tudi če je zaradi tega dražja. Prek nje bomo lahko večkrat napolnili eno napravo, ali pa sočasno več njih, potem pa jo bomo čez noč napolnili, da bo pripravljena za naslednji dan.

Je pa še tretja rešitev za težavo praznih baterij. Naprav ne imejte ves čas pri sebi, naj bodo le za nujne primere. Tudi najbolj požrešni telefoni namreč v času pripravljenosti zdržijo tudi več dni!