SKRIVNOST ŽARA

Odlične marinade za sočno in mehkejše meso

zf
15. 7. 2017, 01.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Z mariniranjem boste poskrbeli, da bo meso, pečeno na žaru, okusnejše, sočnejše in še mehkejše. Pripraviti marinado ni nobena umetnost, potrebujete le olje, zelišča in dober izbor dodatkov.

Osebni arhiv Zorana Franca
Dodatek soje v marinadi bo meso obarval nekoliko temneje

Za pripravo odlične marinade potrebujete le nekaj osnovnih sestavin in čas. Najnujnejše sestavine so olje, limonin sok, sol, poper in zelišča. Če ste pozabili na limone, uporabite kis, vendar ga previdno odmerjajte. Kislina bo poskrbela, da bo meso mehko, olje bo ohranilo okus, zelišča pa bodo okus dodatno obogatila. Uporabite domišljijo, izbor zelišč prepuščamo vam.

OSNOVNA MARINADA

Naj sestavine te marinade predstavljajo osnovo, na kateri gradite. Za kilogram mesa zmešajte dva decilitra olivnega olja, sok ene limone, lovorov list, osmukano vejico rožmarina, dva stroka česna, dober ščepec soli in popra ter druge začimbe po okusu. Meso marinirajte vsaj dve uri, nič pa ne bo narobe oziroma še boljše bo, če ga marinirate čez noč ali kar 24 ur. Pri teletini in jagnjetini naj mariniranje traja vsaj šest ur, svinjino in perutnino marinirajte do štiri ure, ribe, morske sadeže in zelenjavo pa vsaj eno uro. Meso v marinadi shranjujte na hladnem.

AZIJSKA MARINADA

Če želite presenetiti s svežim in nekoliko pekočim mesom s pridihom Azije, mu poleg klasičnih sestavin (olje, sol, poper, limonin sok) dodajte sojino omako, ki bo meso tudi nekoliko obarvala. Prijeten, rahlo pikanten okus boste ustvarili z dodatkom ingverja, medtem ko bo za svežino poskrbela limonska trava. Ne pozabite niti na čili. Če želite lepljivo in nekoliko sladkasto marinado, sojini omaki dodajte žlico cvetličnega medu.

Osebni arhiv Zorana Franca
Dijonsko marinado boste odlično skomponirali s perutnino

DIJONSKA MARINADA

Dijonska marinada je najprimernejša za pripravo perutnine ali rib. Pripravljena je zelo hitro, njen okus pa bo prepričal tudi najzahtevnejše gurmane. Za kilogram mesa potrebujete deciliter suhega belega vina, olivno olje, sok in lupino ene limone, šopek svežega peteršilja, bazilike in timijana, vejico rožmarina ter dve žlici dijonske gorčice. Sestavine dobro premešajte in jih vtrite v meso.