Šolski dopust

Preženite dolgčas med otrokovimi počitnicami

ud
9. 7. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Nekaterim staršem prinesejo otrokove počitnice več skrbi kot užitka. Sami namreč nimajo dva meseca dopusta in sprašujejo se, kako bodo otroke zaposlili, da jim ne bo dolgčas.

Profimedia
Kaj ko bi priredili družinsko tekmovanje, koliko časa zdržite, morda vsaj zvečer, brez televizije?

Vam je zmanjkalo ustvarjalnih idej? Oglejmo si, kaj lahko ušpičite, poleg vseh taborov, tečajev in organiziranega varstva, ki so za marsikatero družino prevelik finančni zalogaj.

IZLET

Počitnice so tudi pravi čas za nakup hišnega ljubljenčka, saj ima takrat otrok največ časa, da se mu posveti in ga privadi na novi dom. 

Obiščite znamenitosti in skrite kotičke vašega mesta ali naselja, za katere sicer nikoli ni časa, kajti običajno je tako, da potujemo po drugih krajih in celo državah, svoj kraj pa bolj slabo poznamo.

PRIREDITVE

Z malce brskanja po spletu boste odkrili veliko prireditev, ki so popolnoma brezplačne, bodisi v knjižnici bodisi na prostem, v središču mesta. Številne od njih so namenjene prav šolarjem in potekajo v dopoldanskem času.

OBISK SLUŽBE

Odpeljite otroka v službo. V nekaterih podjetjih so do otrok prijazni in celo dovolijo, da pomagajo staršem pri delu. Ob tem imata enkratno priložnost, da se pogovorita o vaših nalogah in odgovornostih ter otrokovih poklicnih sanjah.

DELO

Vključite otroke v prostovoljno delo. Petnajstletniki in starejši naj si vsaj 14 dni sami služijo kruh z delom prek študentskega servisa, mlajši pa lahko pomagajo kot prostovoljci. Vse, kar počnemo za druge, bo nagrajeno z okrepljenim občutkom lastne vrednosti.

Če imate lasten vrt, povabite otroka, da se prelevi v tabornika. Naj vam pomaga sestaviti šotor in zakuriti ogenj, ponoči iščite imena za živali, ki se oglašajo. 

KUHANJE

Že enajstletnim otrokom lahko med počitnicami zaupate nezahtevne kuharske naloge. Otroku najprej pokažite, kako naj ravna z grelnimi telesi in vročo posodo, potem pa naj se le preizkusi pri pripravi preproste juhe ali makaronov.

POSPRAVLJANJE

Zdaj vam tudi ni treba poslušati izgovorov, da ni časa za pospravljanje. Nadpovprečen trud v kuhinji ali kleti, ki se je čez leto nihče ne dotakne, lahko nagradite z družinskim izletom. Ob skupnem pospravljanju podstrešja pa boste morda odkrili veliko zanimivosti o svojih prednikih.