Biološka ura

Prav vsak je lahko dlje časa mlad

ud
9. 7. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pomembno je zavedanje, da smo z načinom življenja največji gospodarji biološke ure, njeno tiktakanje lahko upočasnimo že desetletja, preden postanemo uradno stari.

Profimedia
Že nekje med tridesetim in štiridesetim letom se pokažejo prvi znaki staranja.

Količina serotonina v krvi (hormona, ki uravnava spanje in je odgovoren za dobro počutje) mora biti do visoke starosti normalna.

Če upoštevamo statistične podatke o tem, kaj je doslej ljudi vodilo v visoko starost, lahko sklenemo, da idealen tip dolgoživega človeka izpolnjuje naslednje pogoje: je ženskega spola, brez otrok, z visoko koncentracijo sečne kisline, izpostavljena mora biti zelo majhnemu stresu in bolj dejavna duševno kot telesno. Od rojstva naprej mora jesti zmerno in nemastno, imeti mora starše, ki so sami dočakali visoko starost in so bili v času njenega rojstva zelo mladi. V mladosti mora spati osem ur na dan, uživati olivno olje, ribe in česen, malokalorično hrano ter se najmanj enkrat na dan od srca nasmejati. Poleg tega mora imeti psa in srednje visoke dohodke. Če ne spadate v to kategorijo, ne skrbite. Z zdravim načinom življenja lahko spremenite svojo biološko uro.

Hrana, ki zavira staranje

Linolna kislina vsebuje prostaglandine, ki uravnavajo krvni tlak. Veliko je je v pšeničnih kalčkih in sojinem olju. Poskrbite za svoj »pritisk« in posledično za dolgo življenje. 

Seveda moramo jesti skromno in obroke oplemenititi s čim več zelenjave in sadja, maščob naj bo malo in še te rastlinskega izvora, uživali naj bi veliko rib, sem in tja nazdravili s kozarcem vina in se poskušali držati še drugih značilnosti mediteranske diete. V programu zaviranja staranja so prav tako pomembna naslednja živila ... Folna kislina pomaga tvoriti nove celice; veliko je je v zeleni zelenjavi, solati, kvasu, pšeničnih kalčkih. Vitamin D je tesno povezan s presnovo kalcija, spodbuja ga predvsem sončna svetloba. Veliko ga je tudi v ribjem olju, ki ga je priporočljivo jemati. Kalcij je najboljši porok za čvrste kosti, dobimo pa ga dovolj, če uživamo veliko mleka in mlečnih izdelkov. Magnezij je kraljevski mineral športnikov, saj preprečuje krče v mišicah; zaužijemo ga z mineralno vodo in bananami. Brez joda pa ne more delovati ščitnica.