Preskus na primatih

Svetla luč za odvisnike? Prihaja cepivo proti heroinu?

S.R.
5. 7. 2017, 13.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Morda se sliši nenavadno, vendar je znanost po uspešnih preskusih na primatih na dobri poti, da ustvari cepivo, s katerim bi lahko pomagali odvisnikom od heroina.

Profimedia
Ffotografija je simbolična.

Cepivo, ki ga je razvila nepridobitna raziskovalna ustanova Scripps Research Institute, blokira učinkovine heroina, ki povzročajo omamljenost, na podlagi zadnjih dokazov pa je lahko učinkovito tudi do osem mesecev po cepljenju.

To je prvo cepivo proti opioidom, ki je uspešno prešlo fazo testiranja na primatih, raziskovalci pa zdaj upajo na zeleno luč za začetek kliničnega preskušanja.

Kako deluje?

Raziskava, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Journal of the American Chemical Society, je proučevala zgolj cepivo proti heroinu, zato to ne bi bilo učinkovito proti drugim opioidom.

Cepivo imunski sistem s pomočjo delne strukture molekule heroina »nauči« proizvajati protitelesa proti psihoaktivnim snovem, ki v tem opioidu povzročajo omamljenost. Nova protitelesa nato ob vbrizganju heroina v telo njegove molekule napadejo in jih nevtralizirajo. Uporabniki, v tem preskusu so bile to opice rezus, tako niso občutili izboljšanja razpoloženja oz. zapadli v omamo, saj molekule heroina niso dosegle možganov.

Raziskovalci upajo, da bi s cepivom tako lahko pri odvisnikih preprečili, da so od mamila »zadeti«, in jim s tem odvzeli željo po heroinu. Z njim bi lahko pri posameznikih, ki se zdravijo od odvisnosti, preprečili tudi, da se vrnejo na stara pota.