Varno

Morda vas redi vaš ljubi domek!

uk
4. 7. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Dom dojemamo kot nekakšen varen prostor. V njem smo sproščeni in vpeti v svoje navade, ki so našemu telesu znane. A dom vendarle ni vedno tako zdravo in varno zavetje, kot se zdi.

Profimedia
Če telo ni izpostavljeno temperaturnim razlikam, tudi ne porablja energije za segrevanje oziroma ohlajanje.

Da bosta sadje in zelenjava bolj pri roki, kupite zares lepo skledo za sadje, ki jo boste z veseljem napolnili in razstavili.

Naš dom in navade so namreč prav tako lahko vzrok za kopičenje odvečnih kilogramov, pa naj bomo še tako prepričani, da imamo doma vse pod nadzorom.

V omaricah ni prostora

Prepolne omarice, hladilnik ali shramba so že sami po sebi znak, da verjetno kupujete veliko več, kot potrebujete (če le ne kupujete stvari na zalogo za daljše obdobje). Ker za živila, ki jih prinesete iz trgovine, v prostorih za shranjevanje ni več prostora, jih navadno odložite na omarice, na hladilnik ali kar na kuhinjski pult. Kamorkoli, kjer je pač še prostor. S tem ko hrano razstavljate na vidnih mestih, pa si delate medvedjo uslugo, saj s tem ustvarjate skušnjavo po hrani.

Profimedia
Ne kupujte nove hrane, dokler niste povsem porabili zaloge.

Sadje pospravljate v hladilnik

SVETLOBA
Svetloba je ključna za bioritem naših teles. Če ponoči ni dovolj temno, slabše spimo, zaradi tega pa se nam poruši tudi ravnovesje hormonov, ki uravnavajo lakoto in sitost.

Če sadje hranite v hladilniku ali na katerem drugem manj vidnem mestu (denimo v drugem prostoru ali nekje visoko na polici), je manj možnosti, da boste segli po njem. Odpreti hladilnik in v predalu izbrskati jabolko (ki se pravzaprav sploh ne sme shranjevati v hladilniku) je veliko zamudnejše kot odpreti predal in iz škatle vzeti piškot ali dva.

Doma je pretoplo

Če ste eni izmed tistih, ki pozimi in poleti ter podnevi in ponoči nosijo praktično enaka oblačila – kratke hlače in majico s kratkimi rokavi –, k vašim odvečnim kilogramom verjetno precej pripomore tudi previsoka temperatura vašega doma.

Telovadno opremo skrivate pred gosti

MIZA
Skuhano hrano navadno postavimo kar na mizo, si jo nadevamo na krožnike in jo pustimo na mizi. Če je zmeraj tako pri roki, obstaja večja možnost za repete.

Zaradi morebitnih nenapovedanih obiskov navadno telovadno opremo, kot so uteži, blazine, elastike, žoge in podobno, skrivamo bodisi v kleti ali v najtemnejših kotičkih omar. Takih obiskov je seveda zelo malo, naša skrita oprema pa posledično ostane nedotaknjena.Da bosta sadje in zelenjava bolj pri roki, kupite zares lepo skledo za sadje, ki jo boste z veseljem napolnili in razstavili.