Aloe vera

Najboljša rešiteljica številnih težav na poti

zf
8. 7. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Sočna rastlina, ki poleg visokega deleža vode vsebuje tudi veliko vitaminov, mineralov in drugih zdravju koristnih snovi, ki pomagajo zdraviti in lajšati marsikatero težavo.

Profimedia
Posadimo jo lahko na domačem vrtu.

Z gelom namažite tudi razdraženo kožo po depilaciji in britju. Pomaga pa tudi pri hitrejšem celjenju žuljev.

Zdravilnost rastline aloe vera je znana že tisočletja, vendar so jo začeli pri nas zasajevati precej pozno. Sadike danes najdemo v vseh bolje založenih vrtnih centrih, toda če imamo doma gojeno alojo, smo lahko prepričani, da ta ne vsebuje insekticidov in drugih kemičnih pripravkov. Vzgoja je preprosta, saj dobro uspeva tudi na osiromašenih tleh. Enostavna pa je tudi priprava zdravilnih pripravkov.

Razstrupljanje telesa

Imunski sistem
Aloe vera je naravni adaptogen, ki skrbi za odpornost organizma. Z njeno pomočjo se boste lažje spoprijeli s fizičnimi in psihičnimi obremenitvami.

Z uživanjem aloje boste tudi razstrupljali telo, saj se njene aktivne sestavine pomikajo skozi črevo in vežejo nase strupe, ki se nabirajo v črevesju, ter jih pospremijo iz telesa na zdrav in naraven način. Zdravilno mešanico pripravite iz medu, listov aloje in nekaj žganja.

Priprava: z grmička aloje osmukamo približno 350 gramov listov. Speremo jih pod tekočo vodo in na hitro posušimo s papirnato brisačo. Liste nato narežemo na manjše koščke in jih položimo v kozarec za vlaganje. Čezenj zlijemo 50 mililitrov žganja ter 500 gramov medu, najbolje cvetličnega. Zapremo in dobro premešamo. Mešanica je pripravljena za uživanje že po 24 urah. Uživamo trikrat na dan pred jedjo, po eno žlico.  

Profimedia
Gel pripravimo s stiskanjem listov aloje.

Gel spravite v potovalno lekarno

Ureja prebavo
Z uživanjem alojinega soka boste poskrbeli za bolj urejeno prebavo, saj ta rastlina skrbi za ravnovesje črevesne flore; pomaga tako pri zaprtju kot pri driski.

Alojin gel, ki ga stisnete kar iz njenih listov, vsebuje več aktivnih sestavin, med drugimi 18 aminokislin, encime, vitamine skupine B, vitamine A, C in E, minerale ter mono- in polisaharide, pa tudi salicilno kislino, ki učinkuje protibolečinsko, protivnetno in mehča povrhnjico kože. Aloja naj bo vsekakor v potovalni lekarni, saj je učinkovita pri negi pordele, vnete in poškodovane kože, skrajša pa tudi čas celjenja. Omili srbečico, preprečuje razvoj bakterij in glivic ter deluje protivnetno in vlažilno.

Prepoved

Uživanju aloje se odpovejte, če ste noseči, imate menstruacijo, težave s hemoroidi, jetri ali žolčnikom.