Vroče, pekoče

Kako se lahko ohladimo brez klimatske naprave

zf
24. 6. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Končno se je tudi koledarsko začelo dolgo pričakovano poletje. Dnevi so dolgi, sončni, vroči ter kar kličejo po dopustu in osvežitvi v morju. Toda dopust načrtujete šele avgusta? Kako se boste osvežili?

Profimedia
Zastrite okna s svetlimi zavesami in prestrezite sončne žarke.

Če tudi vi spadate med tiste, ki bodo po pravo poletno osvežitev odšli šele ob koncu avgusta, do takrat pa se boste potili na domači terasi in v službi, najbrž razmišljate, kako si lahko te dni naredite prijetnejše. Nimate klime? Nič za to. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj namigov, kako dom ohraniti čim bolj svež.

ZAPIRANJE IN ODPIRANJE PROSTOROV

 Čim več pijte! Ne pozabite, da v vročih poletnih dneh telo potrebuje še več tekočine. Ob sebi imejte vedno steklenico z vodo in jo čim večkrat izpraznite.

Zjutraj, ko vstanete, prezračite celotno stanovanje. Temperatura je zjutraj nižja v povprečju tudi do deset stopinj. Odgrnite zavese, odprite okna in vrata ter ustvarite prepih. Pustite, da zrak dobro zakroži po vseh prostorih. Odprite tudi vrata omar, saj se notranjost teh, sploh če so na soncu, močno segreje. Dovolj bo, če boste stanovanje dobro prevetrili za eno uro, vse to pa naj bo še pred 9. uro, saj se nato začne temperatura strmo dvigovati. Okna in vrata nato zaprite. Zagrnite zavese in spustite rolete ter tako preprečite sončnim žarkom neposreden vstop v prostor. Tako naj ostane čim večji del dneva, oziroma dokler sonce sije na okna in temperatura zraka ne začne padati. Nato postopno začnite prostore odpirati.

OHLAJAJTE Z VENTILATORJI

Ne pecite in čim manj kuhajte. Čez dan uživajte čim več hladne hrane ali pa jo pogrejte v mikrovalovni pečici ali na zunanjem žaru. Izklopite računalnik in televizor, saj proizvedeta ogromno toplote. 

Toplota se najbolj nabira pod stropom in v višjih prostorih, zato, če imate možnost, vklopite stropne ventilatorje. Majhne prenosne ventilatorje pa nastavite tako, da bodo hladen zrak, ki se zadržuje pri tleh, razpihovali proti stropu. Naredite si svojo klimatsko napravo s pomočjo ventilatorja. Napolnite čim več plastenk do treh četrtin z vodo, dodajte dve žlici soli in jih postavite čez noč v zamrzovalnik. Zamrznjene plastenke nato postavite tako, da bo ventilator pihal čeznje. Ko se bo led topil, bo ohlajal zrak okoli sebe, ventilator pa ga bo razpihal po prostoru. Plastenke čez noč znova zamrznite, da bodo naslednji dan pripravljene za uporabo.