Nevarnosti poletja

Nevarne pasti na poti od trgovine do hladilnika

zf
22. 6. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Do zastrupitve s hrano najpogosteje pride zaradi okuženosti živil z mikroorganizmi oziroma njihovimi toksini. K temu prispeva pomanjkljiva higiena pri pripravi, shranjevanju in uživanju hrane.

Profimedia
Zastrupitve s hrano s najpogostejša nadloga poletja.

Pojavov zastrupitev je v tem času več predvsem zaradi visokih temperatur. V toplejšem obdobju so nadvse priljubljeni tudi pikniki v naravi, ki tveganje, da živila pridejo v stik z bakterijami in mikroorganizmi, še povečajo. Da zmanjšate možnost zastrupitve, bodite pazljivi že pri nakupu živil, njihovem prevozu in shranjevanju. Pomembna sta tudi način priprave in shranjevanje morebitnih ostankov hrane.

Pregled v trgovini

Izogibajte se nakupu poškodovanih in zarjavelih pločevink, preverite tudi rok uporabe živila.

Na potovanjih se izogibajte trgovin, v katerih vlada slaba higiena, bodite pa tudi previdni pri izbiri hrane iz hladilnikov in zamrzovalnikov. Pazite, da embalaža ni pokvarjena ali strgana, preverjajte tudi roke uporabe. Pri izbiri sadja in zelenjave oboje dobro preglejte, pretipajte in povonjajte. Pazite, da sadje ni poškodovano, nagnito ali celo plesnivo. Preverite tudi lupino – ta ne sme biti poškodovana ali celo preluknjana. Izogibajte se nakupu poškodovanih in zarjavelih pločevink, preverite kraj, od koder živilo prihaja, in nikar ne pozabite upoštevati roka uporabe. Ne kupujte živil v embalaži, ki je napihnjena oziroma ni v optimalnem stanju. Na to bodite pozorni predvsem pri mlečnih izdelkih, sveže narezanih salamah, sirih … Preden kupite škatlo jajc, jo odprite in preverite, ali so vsa jajca cela, ter se prepričajte, da na njih ni iztrebkov in drugih nečistoč.  

Pot domov

Potem ko ste opravili nakup v trgovini, živila smiselno spravite v transportno vrečko. Če vaš nakup vsebuje več kot polovico živil, ki potrebujejo kontrolirano temperaturo, nikar ne skoparite z nakupom termovrečke. Sicer pa hrano stisnite čim bolj skupaj, da ostane hladna. Zamrznjenih živil (rib, sladoleda) in surovega mesa ne puščajte predolgo v vročem avtomobilu, ob prihodu domov pa jih čim prej shranite v hladilnik ali zamrzovalnik. Tudi kuhana ali ohlajena živila čim prej shranite v hladilniku, razen če jih 

Varni nasveti - SUPER 5

RAZKUŽUJMO
Na kuhinjskih površinah se znajde veliko stvari, zato jih pogosto razkužujte. Posebej previdni bodite pri pripravi svežega mesa, rib in morskih sadežev ter jajc.

KRPE
Brez kuhinjskih krp ne gre. Bodite skrbni in jih menjujte sproti. Tiste za umivanje po vsaki uporabi dobro sperite, ožemite in posušite, čim večkrat pa naj obiščejo tudi pralni stroj.

KOŠ
V predelu kuhinje, kjer stoji koš, je leglo bakterij. Zato smeti redno odnašajte, da se v poletnem času v njem kaj ne zaredi. Več pozornosti namenite razkuževanju.

LJUBLJENČKI
Nedvomno imate svojo hišno mačko in psa zelo radi, vendar to ne pomeni, da se lahko gibljeta tudi po površinah, kjer je hrana. Omejite jima dostop in povečajte svojo varnost.

POKRIVAJMO
Hrane, ki ostane od kosila, ne pustite stati na mizi ali v kuhinji. Spravite jo v hladilnik ali vsaj pokrijte s krpo ali folijo za živila. Obrišite vse, kar se polije.