Vročina prihaja

Klima izsušuje vašo sluznico

ud
25. 5. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Klimatske naprave so v vročih poletnih dneh pravi blagoslov. Marsikdo si brez njih ne predstavlja več poletja. A vendar lahko pretirana uporaba vpliva na zdravje.

Profimedia
Ob vročini dom zračite ponoči in zgodaj zjutraj, čez dan pa le po potrebi.

Ob pravilni uporabi klimatske naprav z zdravjem ne bi smeli imeti težav. Treba je le upoštevati naslednja navodila.

TEMPERATURA

Hlajen prostor naj bo le od pet od osem stopinj nižji od zunanje temperature. Velika temperaturna sprememba in sprememba vlažnosti zraka povzročata draženje sluznice zgornjih dihal. To otežuje dihanje skozi nos. Lahko se vam vnamejo tudi sinusi ali od tega dobite glavobol ali občutek tiščanja v glavi. Draženje in izsušitev sluznice navadno spremlja tudi suh in dražeč kašelj. Odsvetujemo vam tudi, da v klimatiziran prostor vstopate prepoteni ali z mokrimi lasmi, saj telo lahko pripeljete do temperaturnega kolapsa. Prav tako lahko dolgotrajno izpostavljanje hladnim temperaturam škodi metabolizmu, saj ga upočasnjuje, s tem pa tudi vse ostale aktivnosti v mišicah, živcih in žilah. Pozorni morate biti tudi na to, da zrak ne bo ne prevlažen ne presuh.

NAPRAVO REDNO ČISTITE!

Priporočljivo je, da se klimatske naprave očisti vsaj enkrat letno, saj se lahko ob nerednem vzdrževanju v njih zaredijo mnogi mikroorganizmi, katerih delci so lahko za zdravje še kako škodljivi. Vdihovanje mikrobnih delcev lahko pri nekaterih povzroči resnejše zdravstvene težave, od poslabšanja astme do alergijskih vnetij pljučnih mešičkov, negativno vpliva tudi na razvoj mnogih drugih bolezni, katerih stanje pospeši. Nikar klime ne usmerjajte neposredno vase, saj s tem povečate nevarnost obrazne paralize. Ob tem pa z zrakom iz naprave (sploh če ta ni očiščena) tvegate okužbo z resnejšimi boleznimi, med katerimi je tudi ebola. Za čiščenje in polnjene klime pa pokličite strokovnjaka, ki bo klimo pravilno in temeljito očistil.