Prestrukturiranje

"Vrnila se bo znamka Mercator"

G.G./STA
25. 5. 2017, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za koncern Agrokor Ante Ramljak je napovedal, da bo v sklopu načrta prestrukturiranja koncerna na območju Bosne in Hercegovine ponovno zaživela znamka Mercator.

Bobo

"Vrnila se bo znamka Mercator. Ta bo prevzel dobavitelje in zaposlene, na ta način pa se bodo prestrukturirale zapadle obveznosti," pravi Ramljak in dodaja, da bodo na ta način ohranili delovna mesta v tej državi in nadaljevali uspešno poslovanje trgovske verige, ki sedaj posluje pod znamko Konzum.

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade je novinarjem po srečanju s predstavniki oblasti v Sarajevu pojasnil, da Agrokorjeve družbe v BiH poslujejo "zelo stabilno", vendar pa trgovska veriga Konzum in Velpro nista dosegla zadovoljivih rezultatov. Slednje tudi botruje odločitvi, da se v sklopu postopka prestrukturiranja v BiH vrne znamka Mercator.

Mercator v BiH prepoznana znamka

Mercator je v BiH prepoznana znamka, s čimer pride "določena varnost", je še dejal Ramljak. Načrt sicer po njegovih besedah še ni formalno odobren, saj ga morata najprej svojima upravama predstaviti Mecator in Konzum, upravi podjetij pa sta tisti, ki morata prižgati zeleno luč. "Ta odločitev še ni dokončna, gremo pa v tej smeri," je dejal.

Današnjega srečanja z Ramljakom so se sicer udeležili minister za zunanjo trgovino in ekonomske odnose BiH Mirko Šarović, finančni minister Vjekoslav Bevanda ter direktorji Agrokorjevih družb, ki poslujejo v državi. V Sarajevu je bil tudi predsednik uprave slovenskega Mercatorja Tomislav Čizmić.

Novico o ponovnem prihodu Mercatorja na trg BiH je novinarjem potrdil tudi Šarović in dejal, da v državi Ramljakov načrt soglasno podpirajo. Agrokorjeva podjetja sicer v BiH zaposlujejo skoraj 5300 ljudi, od tega jih je okoli 4600 v verigi Konzumu.

Po poročanju Hine dolgovi Agrokorjevih podjetij v BiH tamkajšnjim dobaviteljem znašajo okoli 66 milijonov evrov, ob tem pa oblasti v Republiki srbski razpolagajo s podatki, da dolgovi na tem območju znašajo okoli 2,8 milijona evrov.