HITRA REŠITEV

Nad pike žuželk z rezino čebule

zf
23. 5. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Prijetno topli spomladansko-poletni popoldnevi so odlična priložnost za posedanje na balkonu ali terasi, za sprehode in posedanje v travi. Vendar nam vso idilo lepega dne lahko kaj hitro skazi trenutek neprevidnosti in pik katere od nadležnih žuželk.

profimedia

Ni vam treba takoj v prvo lekarno po zdravila, saj smo ljudje skozi stoletja odkrili kar nekaj naravnih rešitev, kako omiliti boleči pik in oteklino. Večino stvari, ki nam bodo pomagale, najdemo na domačem vrtu, bližnjem travniku ali pa shranjene v kuhinji, skratka, vselej pri roki.

So vas med pletjem na vrtu napadle rdeče mravlje? Da bo bolečina čim prej minila, mesto pika prekrijte z gazo, ki ste jo pomočili v jabolčni kis.

ČESEN

Da bi omilili srbečico po piku komarja, obada ali drugih žuželk, si lahko pomagamo s česnom. Dovolj bo, če boste z rezino natrli prizadeto mesto, lahko pa rezino česna tudi prilepite na mesto pika. Česen je naravni antibiotik, ki bo hitro preprečil srbenje, prav tako pa bo zavrl proces otekanja prizadetega mesta.

Profimedia
Mesto, kjer vas je pičil komar, namažite z notranjostjo bananinega olupka. Za boljši učinek ga prej za nekaj časa položite v zamrzovalnik.

NETRESK

V ljudski medicini je netresk znan kot čudežno zdravilo, ki zdravi skoraj vsako bolezen. Naše babice so ga po navadi uporabljale za lajšanje bolečin ob vnetju ušes, več kot koristen pa je tudi pri pikih žuželk. Na mesto, kamor vas je pičila žuželka, nakapljajte nekaj kapljic svežega soka iz netreska. Iztisnjena tekočina bo preprečila rdečico, ublažila bo tudi bolečino in srbečico.

Profimedia
Netresk

AGRESIVNEJŠI PIKI

Kadar imate opravka z agresivnejšimi piki, kot so osji, čebelji, obadov in sršenov, si pomagajte z rezino krompirja, čebule ali kumarice. Rezino izbrane zelenjave položite na mesto pika, ublažila bo bolečino. Pripravite pa lahko tudi mešanico jabolčnega kisa in sode bikarbone, jo vtrete na prizadeto mesto in povijete. Pomagajo tudi limonin sok in ohlajen cimetov čaj ali pa peteršilj, ki ga zmečkate in položite na prizadeto mesto. Mesto pika vsekakor opazujte najmanj 24 ur. Če opazite kakršnekoli spremembe, povečanje otekline, težko dihanje, vrtoglavico in podobno, nemudoma poiščite zdravniško pomoč.