ZAŠČITA

Obremenitve in nagli gibi kolena

ud
21. 5. 2017, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Celo ortopedi pravijo, da je občasna bolečina v kolenu podobna prehladu – pride in gre. Kako torej ravnati pri bolečini in kako kolena zaščititi?

Profimedia
Vsaka dva kilograma več obremenita vsako koleno s 4 kilogrami.

Nov šport ali pretiravanje pri počepih lahko povzročita bolečino okoli pogačice, pravijo ji tudi kapica kolena. Včasih bolečino občutimo tudi po daljši hoji. Neredko se ob tem pretegnejo kolenske kite in nadraži hrustanec pod pogačico, vse skupaj pa povzročijo šibke kite v podkolenskem zgibu. Te velike mišice zadaj, vzdolž nog, običajno prestrežejo vse obremenitve, če pa niso dovolj krepke, se na kolena preusmeri teža vsega telesa. Kolena so zelo obremenjena tudi pri ljudeh s ploskimi stopali, ker se jim teža telesa prenese na notranjo stran kolen.

KAKO ČUTITE BOLEČINO

Špika ali kljuva vas pod pogačico ali pred njo. Bolečina je hujša med gibanjem, še posebno kadar hodite po stopnicah in če dalj časa nepremično sedite.

Profimedia
Športno obutev morate zamenjati po vsakih 500 do 700 pretečenih ali prehojenih kilometrih.

PRVA POMOČ

Prvih 72 ur: če komaj hodite, morate takoj k zdravniku, saj je možno, da ste si natrgali vezi. Sicer počivajte. Na koleno od 20 do 30 minut polagajte led, omilil bo bolečino in morebitno otekanje, dobro denejo tudi hladilni geli in kreme. Vzemite sredstvo proti bolečini. Priporočamo nošenje elastičnega povoja. Po treh do petih dneh: če se počutite bolje, lahko počasi začnete vadbo, ki ne obremenjuje kolen, najboljše je plavanje. Dobrodošle so tudi raztezne vaje in vaje za moč, ki okrepijo kolenske vezi in kite v podkolenskem zgibu. Po dveh tednih: če še kar boli, morate k zdravniku. Morda vam bo naložil poseben načrt vadbe ali predpisal fizioterapijo. Če imate ploska stopala, boste morali začeti nositi vložke za čevlje.

POJDITE K ZDRAVNIKU

Obiščite zdravnika, če opazite luknjico v pogačici, kar je jasen znak zloma kosti. In seveda če ne morete stati; če vas tako boli, da vam gre na jok; če je koleno pordelo in oteklo.