Hotel Jezero

FOTO: Po prvih ugotovitvah je požar zanetila klimatska naprava

M.K./STA
6. 1. 2017, 15.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kljub velikim poškodbam, ki jih je četrtkov požar prizadejal Hotelu Jezero v Ribčevem Lazu, lastniki hotela že načrtujejo čim hitrejšo obnovo.

STA
Na pogorišču hotela preiskovalci danes ugotavljajo vzrok požara, v katerem na srečo ni bilo poškodovanih.

Gorenjski kriminalisti so s strokovnjaki nacionalnega forenzičnega laboratorija v Bohinju opravili ogled kraja požara v Hotelu Jezero in v preiskovalnih aktivnostih zavarovali stvari za nadaljnje delo. Ugotovili so, da je zagorelo v mansardi objekta, kjer je bila nameščena večja klimatsko-prezračevalna naprava. Od tam se je ogenj v požaru razširil še na druge prostore, ostrešje in stvari v stavbi. Trenutne okoliščine ne kažejo, da je bil požar posledica kaznivega dejanja, nastala pa je velika materialna škoda na objektu in stvareh. Sosednje stavbe v požaru niso bile poškodovane, prav tako v požaru ni bil nihče poškodovan, so sporočili s policijske uprave Kranj.

Več podrobnosti intervencije ob požaru v Hotelu Jezero so danes predstavili v prostorih bohinjske občine. 

Kot je povedal komandir policijske postaje Bled Robert Mencin,  so uspešno opravili evakuacijo gostov hotela. Pri tem je še posebej pohvalil dobro sodelovanje policije in gasilcev z osebjem hotela. Po njegovih besedah so policisti iz objekta in njegove okolice evakuirali več kot 100 oseb, 35 jih je bilo v objektu, drugi pa v neposredni bližini stavbe. V večernem času so pogrešali še šest gostov, dva slovenska državljana in štiri tujce. Oba Slovenca so kasneje našli, ko sta bila že doma, štiri tujce pa so našli bližnjih apartmajih. Vsi pa so bili živi in zdravi.

Po pregledu pogorišča so ugotovili, da v objektu ni bilo več nobenih oseb. Hud mraz in močan veter sta zelo oteževala reševanje in gašenje, je še povedal Mencin.

Kljub zapori ceste je bil vse čas omogočen promet lokalnemu prebivalstvu. Preiskovalci vzrokov požara so danes začeli z pregledovanjem pogorišča. Njihove aktivnosti se še nadaljujejo, zato je še prezgodaj za odgovor na vprašanje, kje je bil izvor požara in za ugotavljanje vzroka zanj. Z veseljem je še dodal, da med intervencijo ni bil nihče poškodovan.

Gasilci so se najprej usmerili v evakuacijo gostov iz hotela, zato so v prvi fazi gašenja tudi uporabili večje količine vode, je povedal vodja gasilske intervencije Silvo Režek.

Pri gašenju so sodelovali prostovoljni gasilci društev Bled, Gorje, Radovljica, pozneje so se jim pridružili tudi poklicni gasilci iz Jesenic in Kranja. Največ težav je gasilcem povzročal močan veter, ki je širil požar na različne dele stavbe. Klub temu so uspeli drugi trakt hotela ohraniti pred ognjem in je nepoškodovan. Drug velik problem pri gašenju pa je bil hud mraz, ki je povzročal zamrzovanje vode. Gibanje gasilcev je bilo zato zelo oteženo, saj so jim v mrazu zamrzovala premočena oblačila, pa tudi zaradi večjih zaledenelih površin. Režek je poudaril, da med intervencijo ni bilo nobenih poškodb. Ves čas so bil navzoče tudi ekipe prve pomoči. Intenzivno gašenje je trajalo sedem ur. Potem so organizirali gasilske stražo, ki še ostaja na pogorišču, je še dodal Režek. 

Poveljnik CZ občine Bohinj Dušan Fajfar je povedal, da so v uspešni koordinaciji vseh sodelujočih rešili namestitev gostov hotela in poskrbeli za vse, ki so ostali v Bohinju. Za sodelovanje se je zahvalil vsem ponudnikom namestitvenih kapacitet, ki so sprejeli premražene goste in v mrazu poskrbeli tudi za tople napitke.

Lastniki hotela že pripravljajo obnovo

"Nam ne preostane drugega, kot da hotel prenovimo. Vanj smo dolga leta vlagali in bomo vlagali še naprej. Hotelske dejavnosti ne bomo opustili," je za STA povedal lastnik Hotela Jezero Iztok Noč in izpostavil, da v hotelu dela 30 let in da se že celo življenje borijo, da hotel dobro deluje.

Natančnih posledic požara še ne pozna, saj kriminalisti opravljajo ogled kraja dogodka, zato lastniki v hotel še ne morejo vstopiti. Jasno je, da je veliko škode nastalo na podstrehi in v tretjem nadstropju, v nižjih etažah je škodo povzročila voda. Stropi so namočeni od gašenja. Kolikor je zaenkrat lahko videl Noč, pa je vsaj v pritličju suho.

"Videli bomo, kako bo in kakšno je stanje," je dejal Noč. Ob tem pa se že dogovarja z gradbinci, da bi kar čim hitreje pokrili streho, v kateri zeva velika luknja. Prav tako naj bi kar najhitreje zamenjali razbita okna. Ne more pa še napovedati, kdaj bi lahko objekt uredili do te mere, da bi lahko ponovno odprl svoja vrata.

Sreča v nesreči: hotel je zavarovan, nihče se ni poškodoval

Tudi financiranje obnove še ni jasno, je pa hotel zavarovan. Noč vsekakor ostaja optimističen in poudarja, da je bila velika sreča v nesreči, da se ni nobenemu zaposlenemu, gostu ali gasilcu nič zgodilo.

Preberite še: FOTO: Požar je pogašen, mansardni del uničen.

"Dogodek nas je vse zelo pretresel, veseli pa me dejstvo, da so lastniki zelo pozitivni in z optimizmom gledajo naprej," je za STA dejal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Upa in verjame, da se bo obnova hotela, ki je eden izmed stebrov bohinjskega hotelskega turizma, nemudoma začela in da bo hotel v najkrajšem možnem času zasijal v novi podobi.

Turizem Bohinj bo lastnikom hotela pomagal, koliko je v njegovi moči. Še danes pa naj bi Bohinj obiskala tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. Langus računa, da bodo nato stekli tudi pogovori o možnih oblikah pomoči, da se hotel čim prej sanira.

"Vsi skupaj bomo še dodatno zavihali rokave," je sklenil Langus, ki je že govoril z direktorico hotela Polonco Noč in ponudil vso pomoč, ki jo s partnerji za razvoj bohinjskega turizma lahko nudijo. Že v četrtek so pomoč nudili tudi drugi turistični delavci, ki so pomagali pri selitvi gostov. "Verjamem, da se bo takšno sodelovanje še nadaljevalo," je dejal Langus, ki se ne boji, da bi ta dogodek imel večje dolgoročne negativne posledice za bohinjski turizem.

Organizacija bohinjskega turizma je trdna

Poudaril je, da je organiziranost turizma v Bohinju trdna, saj partnerstvo za prihodnost turizma, katerega pomemben člen je tudi Hotel Jezero, deluje. Prepričan je, da jih bo ta dogodek še dodatno povezal: "Še trdneje bomo stopili skupaj in normalno, brez kakšnih večjih problemov izvedli letošnji program promocijskih, trženjskih in ostalih aktivnosti."

Četudi bo Hotel Jezero nekaj časa zaprt in so zaprti tudi hoteli Zlatorog, Bohinj in Bellevue, ki so v lasti Zmaga Pačnika in Japca Jakopina, ima Bohinj več kot 5000 ležišč. "Imamo odlične hotele družinskega tipa, kot sta Tripič in Kristal. Imamo pa tudi številne dobre manjše zasebne namestitve, sobe in apartmaje," je povedal Langus, ki je prepričan, da so ti najpomembnejši gradniki bohinjskega turizma.

Požar, ki je v četrtek popoldne zajel ostrešje hotela, so pozno zvečer po navedbah vodje intervencije Silva Režka pogasili, postavili pa so požarno stražo. Z območja požara so evakuirali več kot 100 oseb, poškodovan ni bil nihče, nastala pa je velika materialna škoda. Požar so gasili 203 gasilci, po podatkih policije je bilo v intervencijo vključeno večje število policistov in kriminalistov, pa tudi civilna zaščita.