Hotel Jezero

FOTO: V Bohinju obvladali požar, škoda lahko preseže milijon evrov ali dva

J.P.
5. 1. 2017, 16.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Bohinju je okoli 15. ure zagorel Hotel Jezero. Vnelo se je podstrešje.

Bobo
Gostom so našli prenočitev v bližnjih hotelih, nekateri pa so odšli.

Poškodovanih ni. Goste in delavce hotela so pravočasno evakuirali. Hotel danes ni bil povsem poln, so pa v petek pričakovali prihod večje skupine gostov, ki bi kapacitete praktično zapolnila.

Hotel Jezero, ki ima 71 sob in pet hotelskih apartmajev, restavraciji in kavarno, konferenčni dvorani ter notranji bazen, je bil nazadnje celovito obnovljen leta 2008. V hotel pa so sicer stalno vlagali in ga tudi zavarovali.

Gori celotno podstrešje

Požar je bil zelo obsežen, zajel je celotno podstrešje, z njim so se borili gasilci iz bohinjske, blejske in radovljiške občine. Skupno jih je bilo kar 173, sprva pa je bil aktiviran tudi helikopter. Delo jim je dodatno oteževal močan veter, je poročala informativna oddaja Planet Danes. Nevarnosti za druge objekte ni bilo.

Gasilcem je uspelo požar omejiti, gasijo samo še manjša žarišča, pri tem pa jim delo še vedno otežuje močan veter.

Območje ostaja zaprto, prav tako cesta v Ribčevem Lazu pri hotelu. Aktivnosti na kraju požara se nadaljujejo do jutranjih ur, po potrebi še dlje, gasilo pa se bo posamezna žarišča, ki jih bo veter razpihal. Vse gasilske enote občin Jesenice in Žirovnica so v pripravljenosti v gasilnih domovih, je zapisano na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Medtem ko gasilci bdijo nad dogajanjem, ostajajo gostje in zaposleni na varnem. 

Vsi so na varnem

Direktorica hotela Polonca Noč v izjavi novinarjem zagotovila, da so vsi gostje in zaposleni na varnem. Gostom so našli prenočitev v bližnjih hotelih, nekateri pa so odšli. Kolikšna bo škoda, še ne ve, lahko pa preseže tudi milijon evrov ali dva, je dejala. V trenutku požara je bilo po besedah Nočeve v hotelu sicer prijavljenih okoli 25 gostov, predvsem iz Hrvaške, Slovenije, pa tudi Nemčije, Avstrije, Rusije. Je pa ravno danes potekala menjava gostov. Po podatkih kranjske policijske uprave so iz hotela evakuirali okoli 35 oseb, še okoli 70 pa iz bližnje okolice.

Ko bodo lahko varno vstopili v objekt, bodo iz nižjih nadstropij odnesli predmete in prtljago.

Hud udarec za turizem

Bobo

Bobo

Bohinjski župan Franc Kramar je dejal, da se je zgodila katastrofa. Bohinjski turizem bo izgubil veliko. »To je uničenje nečesa, kar je imelo dolgoletno tradicijo. S tem požarom ob Bohinjskem jezeru ni več hotela,« je dejal župan in dodal, da so gasilci evakuirali 103 osebe, goste pa namestili v bližnjem manjšem hotelu. Prav v tem hotelu je nekakšno zasilno recepcijo vzpostavilo tudi osebje gorečega hotela, ki gostom pomaga iskati novo nastanitev.

Hotel Jezero je edini še delujoči hotel ob Bohinjskem jezeru.

Gašenje bo še trajalo

Vzrok za požar še ni znan. Vzrok bodo sicer pristojni ugotavljali šele, ko bo zagotovljena njihova varnost pri ogledu požarišča.

Policisti so okoliške prebivalce pozvvali, naj zaradi požara zaprejo okna, vse, ki niso vključeni v intervencijo pa, da se ne približujejo območju in omogočijo neovirano delo. Poleg gasilcev so po podatkih policije bili v intervencijo vključene vse razpoložljive gasilske enote iz Bohinja in širše okolice, tudi iz Bleda in Radovljice, ter večje število policistov in kriminalistov, pa tudi civilna zaščita.