Vsi na digitalno

Norveška – prva država, ki bo izklopila FM signal

B.K.
6. 1. 2017, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Večina Norvežanov nasprotuje izključitvi FM radijskega signala. O podobnih ukrepih razmišljajo tudi v Veliki Britaniji, Švici in na Danskem, poročajo na spletni strani javnega kanadskega radia CBC.

Wikimedia commons
Klasičnim radijskim sprejemnikom bijejo zadnje ure.

Norveška se kot prva država na svetu pripravlja na izključitev FM radijske mreže, navkljub visokemu nasprotovanju državljanov. Izključitev bi se naj pričela prihodnji teden, ko bo v tej skandinavski državi mogoče loviti radijske postaje le še na digitalnem omrežju.

Kar 66 odstotkov Norvežanov tej potezi nasprotuje, najglasnejši pa so vozniki, ki v avtomobilu nimajo digitalnega sprejemnika. Takšnih naj bi bilo kar 2 milijona. Avtomobili bodo sicer predstavljali največji problem, saj dober digitalni avtoradio stane okoli 1500 norveških kron (približno 170 evrov).

Ne glede na to je norveški parlament dal zeleno luč izključitvi, saj lahko digitalno omrežje prenese več radijskih kanalov. Za enako ceno lahko namreč digitalno omrežje prenese osemkrat več radijskih kanalov kot FM omrežje.

Podobne poteze pripravljajo tudi v Švici, kjer bi se naj na digitalen signal preselili do leta 2020, v Veliki Britaniji pa upajo, da bodo s tranzicijo začeli že letos, končali pa bi jo naj do leta 2022. O koncu radijskih signalov razmišljajo tudi na Danskem.