VRTNARIMO

Nimate njive? Vzgojite krompir kar na balkonu

pr
16. 4. 2017, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Večina Slovencev si ne more zamisliti, da bi s svojih jedilnikov črtala krompir. Kaj pa, če kot pravi krompirjevci nimamo lastnega vrta?

Dreamstime
V sončnih, suhih spomladanskih dneh je dobro korita prestaviti v polsenco.

Kaj naj torej storijo tisti, ki nimajo vrta ali imajo tako majhen vrtiček, da nikakor ne morejo žrtvovati niti kvadratnega metra za gojenje krompirja? V tujini je vse bolj priljubljen način gojenja krompirja v posodah, ki zahteva res malo prostora, ob tem pa ima še nekaj prednosti: krompir lahko začnemo gojiti zgodaj, nekje na toplem, tako da dohitimo ponudbo tistih, ki nam že pred koncem pomladi ponujajo zgodnji krompir. Krompir, vzgojen na nov način, je dobesedno pri roki in ga lahko hitro izkopljemo, operemo in pripravimo.

KAM SADITI?

Zgodnje sorte krompirja dobro uspevajo tudi v 10- ali 15-litrskih črnih plastičnih vedrih. Ker je treba posode ali vreče med rastjo vsaj enkrat premakniti, je priporočljivo, da imajo ročaje. Posoda naj stoji na svetlem in pred mrazom zavarovanem mestu, recimo na balkonu, terasi ali v garaži z nadstreškom in podobno. V sončnih, suhih spomladanskih dneh je dobro posode ali vreče prestaviti v polsenco, zato naj bodo te manjše, recimo desetlitrska vedra ali približno enako velike vreče, saj polne bogatega, primerno vlažnega komposta niso tako lahke, da bi jih z veseljem prenašali.

ZALIVANJE

Razumljivo je, da morajo imeti vedra na dnu luknje, skozi katere bo odtekala odvečna voda. Glede na to, da krompir uspeva v ravno prav vlažnem kompostu, na začetku gojenja, ko bo v vedru manj komposta, tega ne bomo smeli preveč vlažiti. Pozneje, ko bomo med rastjo dodajali kompost in se bo rastlina razraščala ter bo listja vse več, pa bomo za zalivanje uporabili ustrezno tanko cev ali zalivalko s tankim vratom, da bomo dolili dovolj vode in jo enakomerno razporedili, ne da bi poškodovali stebla. Poleti se lahko prst v vrečah ali vedrih zelo segreje, česar pa gomolji ne marajo, zato moramo posode zavarovati pred poletno vročino.

Opravila po mesecih

APRIL

Čas je za sajenje. Dno vedra ali vreče prekrijemo z drenažo in napolnimo vedro do polovice s kompostom. Nakaljene gomolje posadimo tako, da jih prekrijemo s plastjo komposta.

MAJ

Ko je mimo nevarnost pozeb, lahko vedro izpostavimo celodnevni svetlobi. Postopoma dodajamo plasti komposta, vendar mora pod robom ostati za prst prostora za zalivanje.

JUNIJ IN JULIJ

Kompost mora ohraniti vlago, lahko dodajamo gnojilo, raztopljeno v vodi. Zdaj je prišel težko pričakovani čas za pobiranje pridelka.