Sadno drevje

Znate izbrati pravo rastišče?

pr
15. 4. 2017, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pri odločanju o sajenju določene sadne vrste so pomembni tako podnebni kot geološki dejavniki. Nekatere vrste so bolj prilagodljive in se sčasoma privadijo tudi na ne najboljše rastne razmere.

Dreamstime
Marelicam namenimo sončne zavetne lege, kjer ni nevarnosti slane.

Tudi najodpornejše drevesne vrste imajo določen prag tolerantnosti. Posamezne lahko uspešno gojimo tudi tam, kjer razmere za rast niso najprimernejše.

Sonce ali senca?

Težka tla popravimo z dodajanjem organskih snovi in peska.

Nekateri deli vrta imajo obilo sonca, na drugih je več sence. Bližina stavb in ogrete stene ponujajo skoraj idealne razmere za uspevanje vinske trte in občutljive marelice, če postavimo zanimivo oporo, pa so lahko takšne zasaditve izjemno dekorativne. Čeprav nismo na območju, primernem za pridelovanje vinske trte, lahko tudi na takšnem vrtu pridelamo veliko kakovostnega grozdja. Pri marelicah moramo biti posebno previdni, ko izbiramo prostor sajenja. Ker cvetijo med prvimi, jim namenimo sončne zavetne lege, kjer ni nevarnosti slane. Višnje imajo sicer podobne zahteve kot češnje, vendar jih lahko gojimo tudi na severni strani in ob zidu. Podobno velja za rdeči in črni ribez ter drugo jagodičevje.

Tla

Najboljša so ilovnata tla, na njih namreč sadje daje bogat pridelek kakovostnih plodov. Marsikje lahko lastnosti tal izboljšamo, s tem pa razširimo izbor rastlin, ki jih lahko posadimo. Težka tla popravimo z dodajanjem organskih snovi in peska, na lažjih pa omogočimo zadrževanje vode. Popravimo lahko tudi pH z dodajanjem kisle šote ali apna. Ameriške borovnice so znane po svojih zahtevah glede kislosti, zato jim rastišče pripravimo z dodajanjem ustreznih zemeljskih substratov.

Izbira rastišča

Pri izbiri primernega rastišča za sadna drevesa moramo dobro proučiti svoj vrt. Če nismo prepričani, ali se bomo znali odločiti pravilno, je najbolje poiskati pomoč strokovnjaka.

Rastna doba

Granatnemu jabolku, smokvi, murvi, zlasti pa citrusom, ustreza dolga rastna doba z obilo sonca, zato jih v hladnejšem podnebju težko gojimo.