»Občutljiva« zadeva

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja naj bi odpotoval zaradi ženske

S.R.
7. 5. 2024, 06.55
Posodobljeno: 7. 5. 2024, 09.39
Deli članek:

Ruski organi pregona so pred dnevi na skrajnem vzhodu Rusije aretirali ameriškega vojaka, ki ga sumijo storitve kaznivega dejanja tatvine.

Profimedia
Vladivostok

V ameriški vojski so v ponedeljek potrdili, da je v primežu ruskih organov pregona pristal njihov vojak, ki je v Rusijo odpotoval iz ameriške vojaške baze v Južni Koreji. Kot je po poročanju tiskovne agencije Reuters pojasnilo več neimenovanih virov v ameriški vojski, ruska policija vojaka obtožuje, da je v Vladivostoku na skrajnem vzhodu Rusije kradel neki ženski. Ker je zadeva »občutljive narave,« več podrobnosti niso razkrili. Potrdili so sicer, da je Moskva v skladu z Dunajsko konvencijo o konzularnih o konzularnih odnosih o aretaciji, ki se je zgodila 2. maja, obvestila ameriško zunanje ministrstvo, o čemer so sicer prvi poročali na NBC News. Da so v Rusiji pridržali ameriškega državljana, je potrdilo tudi ameriško zunanje ministrstvo, ki prav tako ni želelo razkriti več informacij. Bruseljski Politico medtem poroča, da je bil vojaku odrejen pripor do 1. julija.

Z nekaterimi podrobnostmi je medtem postregel ruski časnik Izvestia, ki se opira na neimenovan vir. Po njihovih navedbah gre za v Južni Koreji nastanjenega ameriškega narednika, ki je prek spleta spoznal žensko iz Vladivostoka. Z njo naj bi tam nekaj časa živel, a naj bi jo nato pretepel in ji ukradel 200.000 rubljev (približno 2000 evrov). Ruski mediji poročajo, da gre za ameriškega državljana Gordona Blacka.

Ruske oblasti so z aretacijo prejele novega aduta v pogajanjih z ZDA. V ruskih zaporih med drugim že ždita novinar časnika Wall Street Journal Evan Gershkovich, ki ga je ruska varnostna služba FSB na podlagi obtožb o vohunjenju aretirala lanskega marca, in Paul Whelan, ki ga je moskovsko sodišče zaradi vohunjenja že leta 2020 obsodilo na 16 let zapora. Oba obtožbe odločno zanikata, administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna pa si že dlje časa prizadeva za njuno izpustitev. Kaj takega bo najverjetneje možno le ob morebitni zamenjavi s kakšnim od ruskih zapornikov, zaprtih v zaporih na zahodu. Ruski predsednik Vladimir Putin denimo ne skriva želje, da bi v domovino spravil razvpitega obsojenega morilca in operativca FSB Vadima Krasikova, ki ždi v nemškem zaporu. Krasikov je leta 2019 v berlinskem parku umoril Gruzijca čečenskega porekla Zelimhana Hangošvilija.

Na ameriškem zunanjem ministrstvu so medtem znova opozorili, da za ameriške državljane v Rusiji velja veliko tveganje, da bodo postali tarča ruskih organov pregona. Svetujejo jim, naj Rusijo nemudoma zapustijo.