Kombinacije

Hkrati ne pijte mleka in čaja

ud
15. 4. 2017, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekaterih živil ni pametno kombinirati, saj vas napihnejo ali ohromijo vsrkavanje pomembnih hranil v telo. Zbrali smo nekaj parov, ki se jih je bolje izogibati.

Profimedia
Če istočasno uživate alkohol in mastno hrano, je veliko večja verjetnost, da se boste zredili.

Preverite, zaradi katere kombinacije hrane in pijače se lahko slabo počutite.

Čaj+ mleko

Pazite na to, kako kombinirate hrano, saj lahko slaba kombinacija pripelje do slabega počutja.

Črni čaj je bogat z antioksidanti, ki v telesu delujejo protivnetno in zavirajo številne kronične bolezni, tudi srčno-žilne. Vendar lahko že kapljica mleka (naj bo kravje ali sojino) v čaju izniči vse njegove koristi. Mlečni proteini se vežejo z antioksidanti v čaju in jim preprečijo, da bi se absorbirali. Pa tudi čaj slabo učinkuje na mleko, saj prepreči izločanje kalcija. Če želite skodelici čaja dodati res nekaj dobrega, raje vanj stisnite limono, ki celo poveča količino antioksidantov v pijači.

Beli kruh + marmelada 

Enostavni ogljikovi hidrati največ prispevajo k prehitremu dvigu sladkorja v krvi. Če jih kombiniramo, denimo beli kruh in marmelado ali kokakolo in pomfri, dobimo recept za katastrofo. Vaš krvni sladkor hitro naraste in telo mora trdo delati, da ga s sproščanjem inzulina spet spravi na normalno vrednost. Ko se količina sladkorja zniža, vam nenadoma zmanjka energije, postanete utrujeni in razdraženi. Na dolgi rok lahko ta proces škoduje trebušni slinavki, ki izloča inzulin, pojavi se diabetes. Zato je bolje enostavne ogljikove hidrate zamenjati za polnozrnate.

Solata + nemastni preliv 

Kadar se izogibate maščobi na solati, ovirate vsrkavanje hranil v telo. Študije namreč kažejo, da se karotenoidi, rastlinski pigmenti, ki preprečujejo rakava obolenja in kardiovaskularne bolezni, bolje absorbirajo v telo, če so v družbi z polnomastnimi solatnimi prelivi. Vendar za ta ugodni učinek ne potrebujete celega litra maščobe. Solati dodajte le dve žlici olivnega olja in kis, pa bo vsem vašim potrebam popolnoma zadoščeno.

Zrezek + špinača

Profimedia

Odlična kombinacija, saj folna kislina, ki jo najdemo v špinači, spodbuja rast celic, telo pa jo absorbira le z vitaminom B12, ki je v mesu.