Moril je pare

Kdo je bil skrivnostni serijski morilec Zodiac?

Urban Klančnik
8. 4. 2017, 21.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Konec 60. in v začetku 70. let je severno Kalifornijo v grozi držal eden najskrivnostnejših serijskih morilcev vseh časov – Zodiac.

arhiv
Najverjetnejši osumljenec je Earl Van Best. O tem, da je bil on Zodiac, je prepričan njegov sin Gary Stewart.

Zodiacovi umori:


Lake Herman Road
20. decembra 1968 je Zodiac umoril študenta Betty Lou Jensen in Davida Faradaya, ki sta bila na prvem zmenku. Najprej je v avtomobilu ustrelil Betty v glavo, David pa je poskušal zbežati, a ga je Zodiac večkrat ustrelil v hrbet. To je domnevno prvi umor zloglasnega serijskega morilca.

Blue Rock Springs
4. julija 1969 je Zodiac v avtomobilu na parkirišču ustrelil Darlene Ferrin in Michaela Mageaua. Par je ustrelil petkrat in sprva odšel, nato pa slišal, da je Michael še živ, in se vrnil ter oba ustrelil še nekajkrat. Kljub temu je Michael preživel napad. Po tem umoru je prvič kontaktiral policijo.

Lake Berryessa
27. septembra 1969 je umoril Bryana Hartnella in Cecelio Shepard, ki sta imela piknik na majhnem otoku pri jezeru Berryessa. Zvezal ju je in nato večkrat zabodel. Tudi v tem primeru je fant preživel, Cecelia pa je umrla v bolnišnici.

Presidio Heights
11. oktobra 1969 se je Zodiac v San Franciscu usedel v taksi, ki ga je vozil Paul Stine. Zahteval je, naj ga odpelje na križišče Washingtonove in ulice Maple, taksist pa ga je iz neznanega razloga, najverjetneje pa na zahtevo morilca, peljal eno ulico dlje. Zodiac ga je tam ustrelil v glavo.

Lake Tahoe
22. marca 1971 je Zodiac poslal kartico, na katero je napisal, da je odgovoren za izginotje Donne Lass, ki je izginila približno leto prej ob jezeru Tahoe.

Zodiac je, podobno kot Jack Razparač, še zmeraj neidentificiran, čeprav obstaja nekaj imen, za katera so strokovnjaki prepričani, da je med njimi ponoreli morilec. Zodiac je moril od decembra 1968 do oktobra 1969.

ZAKAJ ZODIAC?

Morilec se je poimenoval Zodiac v pismih, ki jih je poslal novinarjem v Bay Area. Pisma so poleg zbadanja policistov vsebovala posebne kriptografe, strokovnjaki pa so do zdaj dekodirali le enega. Glede na pisma je Zodiac verjel v posmrtno življenje in da bodo žrtve v posmrtnem življenju njegovi sužnji. V glavnem je napadal pare.

PSIHOLOŠKI PROFIL

Več strokovnjakov je napravilo psihološki profil Zodiaca, in čeprav si določena mnenja nasprotujejo, imajo kar nekaj skupnih točk, predvsem v tem, da gre za belega moškega. »Skoraj gotovo je moški, ki se ne more soočiti z občutkom, da je odrezan od soljudi. Verjetno gre za zelo inteligentno osebo, ki je 'padla prek roba'. Ne verjamem, da bi tako duševno motena oseba lahko obdržala službo za dlje časa,« je o morilcu zapisal psihiater kalifornijske medicinske fakultete dr. Lawrence. Dodal je, da gre za prestrašenega človeka, ki zaradi svoje prestrašenosti mora širiti strah. »Počuti se nemočnega in v umorih išče moč. Želi si biti ujet. Pare napada, ker si želi intimnosti z obupanostjo izjemno zafrustrirane osebe.« Strokovnjaki so morilca opisali tudi kot impotentnega, majhnega in paranoičnega. Eden od strokovnjakov je preučil njegov rokopis in povedal, da verjame, da se morilec počuti ujetega med nebesi in peklom, v pasti lastnega obstoja. »Mislim, da ima hude zamere do svoje matere in kaže znake nesrečnega otroštva. Sovraži ženske in se jih boji.« V pismih je napravil skoraj otroške slovnične napake, zato strokovnjaki menijo, da gre za slabše izobraženega človeka, čeprav sicer premore veliko inteligence. V enem od pisem je začel Zodiac groziti, da bo ubijal otroke, kar kaže na to, da je bil velik strahopetec.

PISMA

Prvega avgusta 1969 so časopisne hiše Vallejo Times Herald, San Francisco Chronicle in The San Francisco Examiner prejele pisma, v katerih je morilec priznal umore pri Lake Herman Road in Blue Rock Springsu. V pismih so bili tudi kriptografi, za katere je morilec napisal, da razkrivajo njegovo identiteto. Zodiac je zahteval, da jih objavijo na naslovnici, ali pa bo čez vikend umoril dvanajst ljudi. Šest dni pozneje so pri San Francisco Examinerju prejeli novo pismo, v katerem se morilec prvič poimenuje Zodiac. Strokovnjakom je uspelo dešifrirati del kriptografov, s katerimi je napisal, da zbira duše za posmrtno življenje in da ne bo izdal svoje identitete, ker bi to ustavilo njegovo »nabiranje duš«. Devetega novembra 1969 je poslal pismo, v katerem je zapisal, da sta ga ustavila policista, ki sta se z njim pogovarjala po tem, ko je ustrelil taksista Paula. Zodiac je komuniciral prek pisem še vse leto 1970 in grozil, da bo začel pobijati policiste, menda naj bi tudi umoril policista Richarda Radeticha. Še zadnje pismo je poslal 29. januarja 1974, v njem pa je pohvalil film Izganjalec hudiča (Exorcist) in dodal kodo, ki je do zdaj še nihče ni rešil: Me = 37, SFPD = 0.